Avertisment: planul UE de reducere a pesticidelor pune în pericol exporturile agricole
Miniștrii UE și-au exprimat îngrijorarea cu privire la compatibilitatea cerințelor internaționale de sănătate a plantelor cu planul UE de reducere a utilizării pesticidelor, avertizând că acest lucru riscă să „pericliteze” exporturile agricole din UE.
Discuția cu privire la propunerea controversată de utilizare durabilă a pesticidelor a executivului UE, desfășurată în timpul unei reuniuni a miniștrilor agriculturii din UE de marți (25 aprilie), a fost condusă de delegația letonă într-un document comun care a obținut sprijinul unui număr de țări din Europa de Est.
Propunerea SUR stabilește obiective de reducere a utilizării și a riscului de produse chimice și de protecție a plantelor mai periculoase cu 50% până în 2030. Însă miniștrii UE se tem că aceste reduceri ar putea pune în pericol sănătatea plantelor, punând în pericol respectarea obligațiilor internaționale și, prin urmare, influențând exporturile de mărfuri în afara UE.
Ca parte a Convenției internaționale pentru protecția plantelor (IPPC), UE este obligată să controleze dăunătorii și să prevină răspândirea internațională, în special pentru cei care sunt considerați periculoși în țări terțe.
Ca atare, ministrul leton al agriculturii, Didzis Šmits, a tras un semnal de alarmă cu privire la „impactul negativ al propunerii [SUR] […] asupra răspândirii bolilor plantelor și a problemelor reale care vor urma, deoarece producătorii din UE nu vor putea asigura același nivel ridicat. starea de sănătate a plantelor ca înainte”.
Reprezentantul permanent adjunct al Poloniei în UE, Arkadiusz Pluciński, a adăugat că schimbările climatice și mobilitatea în creștere a oamenilor sunt „favorabile pentru a avea mai mulți dăunători și mai multe boli”.
„Trebuie să avem posibilitatea de a ne proteja culturile și de a respecta cerințele fitosanitare ale țărilor terțe”, a subliniat el.
Alte țări și-au exprimat îngrijorările, subliniind „nevoia” pentru o „bună” evaluare a impactului.
Anul trecut, miniștrii agriculturii din UE au cerut Comisiei o extindere a evaluării impactului asupra propunerii SUR pentru a aduna mai multe informații înainte de a continua, blocând efectiv negocierile. Comisia Europeană a aprobat cererea luna trecută și va oferi „contribuții suplimentare”.
Între timp, în ciuda faptului că a recunoscut că nu este în totalitate pe aceeași pagină cu abordarea letonă, secretarul de stat al Germaniei pentru agricultură, Silvia Bender, a declarat că cerințele de sănătate sanitară la nivel european și internațional „ar trebui asigurate [și] toate aspectele regulamentului SUR ar trebui să fie studiat cu atenție.”
Drumul către trilog
Dar Comisarul UE pentru siguranța alimentară, Stella Kyriakides, a susținut propunerea, adăugând asigurări că preocupările exprimate de miniștri sunt abordate în aceasta.
„Legislația UE privind sănătatea plantelor cere statelor membre să delimiteze zona din jurul zonelor infectate și să ia măsuri imediate pentru a eradica anumiți dăunători”, a explicat ea, care „poate include utilizarea produselor de protecție a plantelor”.
În acest sens, propunerea „autorizează utilizarea pesticidelor chimice acolo unde este necesar și scutește zonele industriale și porturile de la măsurile aplicabile zonelor sensibile”, a spus ea.
Cu toate acestea, comisarul a subliniat că executivul UE este „pe deplin angajat să găsească compromisuri pentru găsirea de soluții pragmatice”, care „pot fi discutate în continuare în timpul negocierilor interinstituționale” – cunoscute sub numele de triloguri.
În cadrul conferinței de presă, ministrul suedez al agriculturii, Peter Kullgren, a adăugat că este „important să încercăm să ajungem într-adevăr la un acord” în această problemă.
Pesticidele sunt încă răspândite
Un briefing recent al Agenției Europene de Mediu publicat miercuri (26 aprilie) arată că pesticidele pot fi găsite în corpurile de apă și în majoritatea solurilor din UE.
În 2020, unul sau mai multe pesticide au fost detectate peste pragurile de îngrijorare la 22% din toate site-urile de monitorizare din râuri și lacuri, iar în 2019, 83% din solurile agricole conțineau reziduuri de pesticide.
De asemenea, arată că Letonia și Austria au înregistrat cele mai mari rate de creștere a vânzărilor de pesticide în Europa.
Sursa: EURACTIV
Editor: Irina Bogdan
Comentariile sunt închise