Principalele tendințe în agribusiness în 2023 (Partea a 9-a)

5. Crearea de sisteme alimentare naționale pentru asigurarea securității alimentare în condiții de sustenabilitate și de reducere a risipei alimentare.

Multitudinea de crize care au adus agricultura și producția alimentară în atenția factorilor politico-economici la nivel mondial, determinând liderii G-20 să ia în discuție aspectele legate de securitatea alimentară, finanțarea agriculturii și susținerea micilor fermieri la nivel global, au generat și preocupări intense vizând autosuficiența și independența în aprovizionarea cu alimente.

Riscurile dependenței profunde de alte țări pentru produse cheie, cum sunt îngrășămintele și cerealele, au fost aduse în prim plan de invazia Rusiei în Ucraina. Toate aceste experiențe au generat preocupări foarte serioase, la nivel de țări pentru reducerea dependenței și asigurarea independenței în aprovizionarea cu produsele alimentare.

CEO -ul de la “CropIn”, Krishna Kunar afirma recent că “ dependența ridicată de doar câteva piețe pentru importurile de cereale importante, alimente de bază și materii prime, a deschis ochii guvernelor dar și populațiilor în ansamblu, asupra riscurilor majore de întrerupere a lanțurilor de aprovizionare și producție și implicit a amenințării insecurității alimentare… Guvernele vor lua măsuri de inițiere a producției de tehnologii și date pentru a-și ajuta economiile să se bazeze pe resursele proprii crescând productivitatea, eficiența și predictibilitatea în propriile sisteme de aprovizionare cu alimente.”

Tot mai multe țări adoptă măsuri concertate pentru a-și asigura independența în producția alimentară pentru a-și hrăni cetățenii. Toate țările au realizat că, a-și crea sisteme alimentare proprii a devenit un imperativ strategic.

Reducerea risipei alimentare devine o prioritate pentru economiile naționale în contextul în care lumea se confruntă cu insecuritate alimentară și instabilitate economică. Conform unor estimări, în prezent cca. o treime din alimentele produse la nivel global sunt pierdute sau risipite. Tehnologiile noi vor juca un rol major în eforturile de a ține sub control acest fenomen. Senzorii din sol ajută la supravegherea sănătății solului pentru a preveni pierderile de recoltă în câmp. Soluțiile digitale pot monitoriza ciclul de viață al culturilor și pot transmite recomandări în timp real fermierilor ajutându-i sa reducă pierderile de culturi. Soluțiile de agricultură conectată la IoT permit fermierilor, procesatorilor, distribuitorilor și retail-erilor să asigure trasabilitatea de la un capăt la altul al procesului.

 

Autor: Leontin Dinulescu

PARTEA I – Anul tehnologiilor noi în agribusiness și al finanțării acestora

PARTEA II – Principalele tendințe din agribusiness în 2023 (2)

PARTEA III – Principalele tendințe în agribusiness în 2023 (3)

PARTEA IV – Principalele tendințe în agribusiness în 2023 (4)

PARTEA V – Principalele tendințe în agribusiness în 2023 (5)

PARTEA VI – Principalele tendințe în agribusiness în 2023 (6)

PARTEA VII – Principalele tendințe în agribusiness în 2023 (7)

PARTEA VIII – Principalele tendințe în agribusiness în 2023 (8)


FoodIntelForum a ajuns la cea de-a VI-a ediție, iar anul acesta se va desfășura în perioada 24-26 mai 2023, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București. Principalele dezbateri se vor concentra pe digitalizarea și asigurarea securității cibernetice precum și pe accesarea fondurilor în agribusiness, producția alimentară, producția de băuturi, retail și HoReCa.

Susțin cea de a VI-a ediție FoodIntelForum:

Sponsorul Platinum – SmartHomeDevelopment,

Sponsorul Silver – Profi,

Partenerii: Biriș-Goran Legal + Tax, Auchan, GEI Consultanță specializată, Agricloud, Goodwill Consulting, Mirdatod Lactate de Ibănești, VBR Labs, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, Academia de Studii Economice din București (ASE), Academia de Studii Agricole și Silvice „Gheorghe-Ionescu Șișești”, HORA.

Partenerii media: FoodBiz, Agrostandard, Economistul, Lumea Banilor, #România Funcționează și Money.ro.

Se fac pregătiri intense și pentru cea de a VI-a ediție a BucharestFoodSummit care va avea loc în luna octombrie acestui an. Summit-ul va fi însoțit de o expoziție extraordinară de produse ale centrelor de cercetare aflate sub cupola A.S.A.S., precum și o expoziție de produse tradiționale românești.

În același timp, TimișoaraFoodSummit și BanatBusinessSummit se pregătesc să pună Banatul și Timișoara pe harta centrelor de business importante ale României.


 

Comentariile sunt închise