Comerțul online, suprasaturat și afectat de practici neloiale – analiză

”Retailerii online semnalează câteva provocări principale la nivel de business, printre care scăderea numărului de comenzi și vânzări slabe (30%), concurența mare (20%), probleme cu stocurile și furnizorii (16%), lipsa de predictibilitate (11%) și creșterea cheltuielilor (8%)”, potrivit unei analize a Limitless Agency.

Conform unui sondaj realizat de Limitless Agency, 40% dintre firmele active în domeniul comerțului online consideră că piața este suprasaturată și se confruntă cu provocări care afectează activitatea lor, precum practici neloiale și scăderea vânzărilor. Retailerii online raportează că piața de ecommerce se confruntă cu mai multe probleme, în special creșterea concurenței externe și supraaglomerarea pieței (40%), practici neloiale, dificultăți în livrarea comenzilor și lipsa de personal calificat.

Pe de altă parte, în contextul inflației ridicate, 75% dintre retailerii online din România și-au propus să-și extindă gama de produse, pentru a răspunde nevoilor consumatorilor.

Pentru a obține creșteri în afaceri și a ține pasul cu tendințele pieței, afacerile din industria de ecommerce plănuiesc să investească în automatizarea unor procese de business (10%), să-și mărească cota de piață (7%) și să optimizeze strategia și bugetele de promovare (7%) până la sfârșitul anului.

Analiza realizată de Limitless Agency relevă că actorii din piața de ecommerce sunt îngrijorați de inflația ridicată (35%), imprevizibilitatea în business (20%), creșterea taxelor și instabilitatea fiscală (15%) și asigurarea fluxului de numerar (10%).

Cu toate acestea, piața de ecommerce din România se află pe o tendință ascendentă, iar românii au cheltuit peste 180 de milioane de euro în achiziții online în primul trimestru, conform datelor furnizate de Limitless Agency.

Aceste informații indică faptul că, în ciuda provocărilor întâmpinate, piața de ecommerce din România se dezvoltă în continuare. Românii manifestă un interes crescut în achiziționarea de produse online, iar această tendință este în creștere constantă. În acest context, afacerile din industria de ecommerce sunt încurajate să identifice soluții inovatoare și strategii eficiente pentru a se adapta cerințelor consumatorilor și pentru a-și menține creșterea pe piață.

Sursă: Forbes

Editor: Daniel Goci


 

FoodIntelForum a ajuns la cea de-a VI-a ediție, iar anul acesta se va desfășura în perioada 24-26 mai 2023, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București. Principalele dezbateri se vor concentra pe digitalizarea și asigurarea securității cibernetice precum și pe accesarea fondurilor în agribusiness, producția alimentară, producția de băuturi, retail și HoReCa.

Susțin cea de a VI-a ediție FoodIntelForum:

Sponsorul Platinum – SmartHomeDevelopment,

Sponsorul Silver – Profi,

Partenerii: Biriș-Goran Legal + Tax, Auchan, GEI Consultanță specializată, Agricloud, Goodwill Consulting, Mirdatod Lactate de Ibănești, VBR Labs, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, Academia de Studii Economice din București (ASE), Academia de Studii Agricole și Silvice „Gheorghe-Ionescu Șișești”, HORA.

Partenerii media: FoodBiz, Agrostandard, Economistul, Lumea Banilor, #România Funcționează și Money.ro.

Se fac pregătiri intense și pentru cea de a VI-a ediție a BucharestFoodSummit care va avea loc în luna octombrie acestui an. Summit-ul va fi însoțit de o expoziție extraordinară de produse ale centrelor de cercetare aflate sub cupola A.S.A.S., precum și o expoziție de produse tradiționale românești.

În același timp, TimișoaraFoodSummit și BanatBusinessSummit se pregătesc să pună Banatul și Timișoara pe harta centrelor de business importante ale României.


CLS Budapesta

Comentariile sunt închise