Salamul de Sibiu la export în SUA

Autoritățile americane de siguranță alimentară au aprobat importul de Salam de Sibiu și alte produse românești din carne de porc.

„Ne bucurăm că salamul de Sibiu și alte produse românești din carne de porc vor ajunge în Statele Unite. Recent, Serviciul de Inspecție și Siguranță Alimentară (Food Safety and Inspection Service – FSIS) al U.S. Department of Agriculture a stabilit că legile, reglementările și sistemul de inspecție pentru siguranța alimentelor din România ating un nivel de protecție echivalent cu cel aplicat pe plan intern în Statele Unite, restabilind astfel eligibilitatea României de a exporta în SUA produse din carne de porc provenite din unități românești certificate” este scris pe pagina de Facebook a Ambasada SUA la București.

În SUA, pentru 400 de grame de produc, o româncă plătește 16 dolari. Dar declară că îl cumpără și de trei ori pe săptămână pentru că îi aduce aminte de copilărie.

Pe site-ul oficial FSIS este specificat că sunt permise importurile anumitor produse din carne de porc din România în SUA, cu anumite restricții care protejează împotriva pestei porcine.

„Este o premieră pentru că, cel puțin pentru industria noastră, de procesare a cărnii, este primul produs din această categorie care este aprobat pentru export în SUA”, spune Radu Timiș Junior, antreprenor.

„Practic, este o recunoaștere a performanței de supraveghere sanitar veterinară din domeniul siguranței alimentelor și o recunoaștere a eforturilor pe care le-au făcut agenții economici care dețin unități foarte bune”, spune Ioan Oleleu, vicepreședinte ANVSA.

Conform Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Salamul de Sibiu a fost produs prima dată de către italianul Filippo Dozzi, stabilit în Regatul României, anul 1910. Observând condițiile climatice favorabile pentru realizarea salamului crud-uscat, italianul a cumpărat în Sinaia o clădire în care exista un restaurant, un depozit de vin și un hotel.

Salamul a fost vândut prima dată sub denumirea „Salam de iarnă”, iar pe ștampila de export era inscripționat „Vama Sibiu”, deoarece aceasta era punctul de ieșire spre teritoriul austro-ungar. Pentru că în Ungaria existau produse asemănătoare, restricțiile erau mult mari. În comenzile venite de la partenerii externi numele salamului devine „Salam din Vama Sibiu”, ulterior fiind numit „Salam de Sibiu”.

În 2016, Salamul de Sibiu a fost numit produs de indicație geografică protejată.

Sursă: Daily Business

Editor: Alexandra Băncilă


FoodIntelForum a ajuns la cea de-a VI-a ediție, iar anul acesta se va desfășura în perioada 24-26 mai 2023, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București. Principalele dezbateri se vor concentra pe digitalizarea și asigurarea securității cibernetice precum și pe accesarea fondurilor în agribusiness, producția alimentară, producția de băuturi, retail și HoReCa.

Susțin cea de a VI-a ediție FoodIntelForum:

Sponsorul Platinum – SmartHomeDevelopment,

Sponsorul Silver – Profi,

Partenerii: Biriș-Goran Legal + Tax, Auchan, GEI Consultanță specializată, Agricloud, Goodwill Consulting, Mirdatod Lactate de Ibănești, VBR Labs, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, Academia de Studii Economice din București (ASE), Academia de Studii Agricole și Silvice „Gheorghe-Ionescu Șișești”, HORA.

Partenerii media: FoodBiz, Agrostandard, Economistul, Lumea Banilor, #România Funcționează și Money.ro.

Se fac pregătiri intense și pentru cea de a VI-a ediție a BucharestFoodSummit care va avea loc în luna octombrie acestui an. Summit-ul va fi însoțit de o expoziție extraordinară de produse ale centrelor de cercetare aflate sub cupola A.S.A.S., precum și o expoziție de produse tradiționale românești.

În același timp, TimișoaraFoodSummit și BanatBusinessSummit se pregătesc să pună Banatul și Timișoara pe harta centrelor de business importante ale României.


 

Comentariile sunt închise