Americanii, nevoiți să importe grâu din Europa

SUA sunt nevoite, în acest an, să importe grâu din Europa, după ce seceta a afectat culturile agricole, ceea ce a dus la creșterea preţurilor pe piaţa locală, transmite Bloomberg.

Cel puţin două nave încărcate cu grâu din Polonia ar fi ajuns în Florida în acest an, fiind așteptate și alte livrări în lunile următoare, potrivit unor surse din piață. Acestea susțin că traderul de produse agricole Andersons Inc. a livrat grâul din Polonia către o fabrică de făină a firmei Ardent Mills din Tampa, statul Florida.

Aceste importuri de grâu, destul de rare în mod normal, constituie o lovitură pentru SUA, care în ultimele decenii şi-a pierdut importanţa pe piaţa mondială a grâului în defavoarea Rusiei, la acest moment, cel mai mare exportator mondial. Seceta de anul trecut a afectat livrările de cereale pe râul Mississippi, ceea ce a făcut să crească costurile cu transportul cerealelor pe calea ferată.

Mai trebuie spus că din cauza secetei, un număr record de fermieri americani ar putea să renunţe să mai cultive grâu, ceea ce ar face importurile mai profitabile.

“Este o rută comercială neobişnuită dar are o logică pentru că grâul american este scump”, spune Miroslaw Marciniak, analist la firm InfoGrain din Varşovia. “Este mai ieftin pentru procesatorii americani de pe coasta de Est să livreze cereale din Europa decât să le transporte din Kansas”, susţine Miroslaw Marciniak.

Grâul american de iarnă, un soi utilizat la producţia de pâine, se tranzacţionează la o primă semnificativă faţă de grâul oferit de alţi mari exportatori mondiali.

În acekași timp, unele state din Europa de Est se confruntă cu un surplus de grâu, acesta fiind și motivul pentru care au fost impuse restricţii la importurile de grâu din Ucraina.

Directorul general de la Andersons, Pat Bowe, susține că importurile din Europa sunt logice dat fiind diferenţa de preţ.

Polonia a exportat deja în sezonul 2022-23 aproximativ 79.000 de tone de grâu către SUA, potrivit datelor UE. Nu exte exclus, însă, ca pe viitor să mai vedem astfel de livrări din ţările baltice spre SUA, având în vedere diferenţa de preţ, a spus Marciniak.

Cât privește SUA, anii de secetă în zona de câmpie a SUA şi-au făcut efectul asupra renumitelor câmpuri de grâu ale Americii. Pentru acest an, Departamentul american al Agriculturii estimează că fermierii americani vor recolta doar 67% din suprafeţele cultivate cu grâu, cel mai redus nivel de după 1917.


FoodIntelForum a ajuns la cea de-a VI-a ediție, iar anul acesta se va desfășura în perioada 24-26 mai 2023, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București. Principalele dezbateri se vor concentra pe digitalizarea și asigurarea securității cibernetice precum și pe accesarea fondurilor în agribusiness, producția alimentară, producția de băuturi, retail și HoReCa.

Susțin cea de a VI-a ediție FoodIntelForum:

Sponsorul Platinum – SmartHomeDevelopment,

Sponsorul Silver – Profi,

Partenerii: Biriș-Goran Legal + Tax, Auchan, GEI Consultanță specializată, Agricloud, Goodwill Consulting, Mirdatod Lactate de Ibănești, VBR Labs, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, Academia de Studii Economice din București (ASE), Academia de Studii Agricole și Silvice „Gheorghe-Ionescu Șișești”, HORA.

Partenerii media: FoodBiz, Agrostandard, Economistul, Lumea Banilor, #România Funcționează și Money.ro.

Se fac pregătiri intense și pentru cea de a VI-a ediție a BucharestFoodSummit care va avea loc în luna octombrie acestui an. Summit-ul va fi însoțit de o expoziție extraordinară de produse ale centrelor de cercetare aflate sub cupola A.S.A.S., precum și o expoziție de produse tradiționale românești.

În același timp, TimișoaraFoodSummit și BanatBusinessSummit se pregătesc să pună Banatul și Timișoara pe harta centrelor de business importante ale României.


Comentariile sunt închise