Italia, pe primul loc la producția BIO

Așteptatul Plan național italian de producție ecologică, care va ghida sectorul ecologic spre obiectivele de dezvoltare cerute de strategia europeană From Farm to Fork (de la fermă la furculiță) și reafirmat în legea națională din 9 martie 2022, se află acum pe drumul cel bun.

Sectorul va putea conta pe un instrument care urmărește să îmbunătățească în continuare oferta și să îmbunătățească poziționarea, valorificând inovația, digitalizarea, agregarea, simplificarea administrativă și promovarea.

Între timp, după cum demonstrează cele mai recente date din Raportul ecologic în cifre, sectorul organic italian acum se îndreptă către ținta de 25% din suprafețe investite în agricultura ecologică, așa cum cere Strategia Farm to Fork până în 2030. La ora actuală 6 regiuni au depășit deja acest obiectiv cu o incidență medie care a sărit la aproape 19%, datorită creșterii înregistrate și în 2022. În același timp, numărul operatorilor (producători, procesatori și importatori) continuă să crească într-un ritm destul de rapid, confirmând Italia ca pe primul loc în Europa pentru numărul de ferme ecologice certificate. 2022 ne redă imaginea unui sector în frământări, în centrul politicilor naționale și UE și al investițiilor operatorilor, dar cu consumul care se străduiește să-și recapete avânt.

Cheltuielile interne, deși mai bine după un 2021 dezamăgitor, nu corespund pe deplin așteptărilor, crescând într-un ritm mai lent decât sectorul agroalimentar general și rata inflației. În schimb, semnale mai încurajatoare vin din primul sondaj realizat în instituțiile publice, peste 50% dintre barurile italiene și aproape 70% dintre restaurante declarând că au propus sau au folosit alimente, băuturi și materii prime ecologice în preparatele lor culinare în cursul cursul anului 2022.

Pe scurt, acestea sunt principalele dovezi care provin din ultimul raport Bio în cifre referitoare la 2022, realizat de ISMEA și Ciheam Bari și prezentat în avanpremieră ieri la L’Aquila, la Palazzo dell’Emiciclo, în cadrul conferinței „Întâlnirea cu bio”, care revine la un an de la întâlnirea organizată la Roma în iulie anul trecut, pentru a face un bilanț al principalelor dinamici și perspective ale sectorului în prezența reprezentanților instituționali și a asociațiilor.

„Italia crede în agricultura ecologică și își consolidează poziția de lider în Europa” a declarat la eveniment subsecretarul de stat de la Ministerul agriculturii, suveranității alimentare și silvicultură- Luigi D’Eramo . „Acest lucru este confirmat de cifrele din raportul prezentat, datorită creșterii semnificative înregistrate în 2022, suprafețele cultivate ecologic reprezintă aproape 19% din suprafața agricolă utilă totală. Un rezultat care arătă că Italia va atinge ținta de 25% stabilită de Strategia Farm to Fork înainte de 2030. De asemenea, este în creștere și numărul operatorilor, care vor juca un important în Planul Național de producție ecologică de sprijinire a dezvoltării sectorul. Interesul manifestat pentru canalul HoReCa a fost pozitiv, în special perspectivele în lumea cateringului, obiectivul în următorul” a adăugat acesta.

Sursa: agricultura.it

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise