Încasările la bugetul de stat din acciza la alcool au scăzut

Spirits România: Încasările la bugetul de stat din acciza la alcool etilic au scăzut cu 2,6% în primul semestru, în pofida accizei majorate

Scăderea încasărilor din acciza la alcool etilic în primele șase luni ale anului 2023, în comparație cu perioada similară din 2022, a fost evidențiată de către Asociația Spirits România. Potrivit datelor prezentate, încasările au înregistrat o diminuare de 2,6%, trecând de la 379,4 milioane de lei la 369,6 milioane de lei. Această tendință negativă survine în pofida creșterii totale a accizelor cu 11% în anul 2022.

Reprezentanții asociației atrag atenția asupra faptului că aceste cifre ar putea semnala începutul unei perioade mai lungi de scădere a încasărilor din acciza la alcool, ceea ce solicită Guvernului să adopte o bază legală care să restabilească echilibrul între nevoile industriei și necesitatea de a spori veniturile bugetare.

Aceștia mai subliniază că majorarea taxelor nu poate fi singura soluție pentru obținerea de venituri suplimentare la buget, mai ales în contextul în care costurile cu materiile prime și producția au înregistrat o creștere de până la 80%, ceea ce exercită o presiune suplimentară asupra producătorilor locali.

Costurile tot mai ridicate, împreună cu o impozitare excesivă, vor duce la o scădere a vânzărilor, la reducerea încasărilor din TVA și impozitul pe profit, cu posibile consecințe precum reducerea numărului de angajați în industrie.

“Suntem îngrijorați de informațiile conform cărora Guvernul are în plan noi majorări de taxe pentru industria alcoolului și băuturilor spirtoase, cu atât mai mult cu cât accizele în acest sector au crescut deja de trei ori în ultimul an și jumătate (de două ori în 2022 și încă o dată la începutul lui 2023). Industria a transmis deja Guvernului disponibilitatea de a dialoga pentru găsirea unor soluții corecte și eficiente pentru toate părțile. Pe termen mediu și lung, o nouă majorare a accizei nu va duce la încasări bugetare mai mari, deoarece un preț mai mare va genera o scădere a vânzărilor și implicit a sumelor de plată la bugetul de stat. De asemenea, nivelul cifrelor de afaceri și implicit al impozitelor și sumelor provenite din TVA vor fi mai mici”, a declarat Florin Rădulescu, președintele Spirits România.

Spirits România reamintește că în trecut s-au mai înregistrat situații în care majorările excesive de taxe au avut un efect invers celui dorit. De exemplu, majorarea cu 42% a accizei în 2013 a dus la o scădere de 30% a pieței fiscalizate a băuturilor spirtoase în intervalul 2013-2014. Pe de altă parte, reducerea cu 30% a accizei în 2016 a avut ca rezultat o scădere de aproximativ 25% a pieței nefiscalizate în perioada 2016-2021 și o dublare a veniturilor colectate la bugetul de stat, care au atins suma de 850,20 milioane de lei în 2021 pentru piața băuturilor spirtoase.

Conform ANAF, în anul 2022, contribuția industriei de băuturi spirtoase la bugetul de stat prin intermediul accizei la alcool etilic a fost de peste 869,3 milioane de lei.

În prezent, în România, nivelul accizelor este mai ridicat decât în țările vecine și chiar față de unele țări dezvoltate din Uniunea Europeană, în ciuda faptului că veniturile consumatorilor sunt mai mici.

Spirits România este o asociație patronală care reprezintă principalii producători și importatori de băuturi spirtoase din România. Fondată în 2013, Spirits România are ca obiectiv contribuirea la crearea unui cadru fiscal și legislativ funcțional, favorabil dezvoltării industriei locale de băuturi spirtoase. Membrii Spirits România exportă băuturi spirtoase de diverse tipuri în peste 30 de țări din Europa, Asia și America. Spirits România este afiliată la Spirits Europe, organizația europeană reprezentativă a industriei alcoolului, care adună peste 31 de asociații naționale din 24 de țări. Spirits România reprezintă principalele companii producătoare și importatoare de băuturi spirtoase din România, printre care se numără BDG, Brown-Forman, Diageo, Pernod Ricard Romania, Prodal, Prodvinalco și PPD.

Sursă: Forbes

Editor: Daniel Goci


 

Comentariile sunt închise