Etichetă nouă pentru producătorii români: ”produs autohton”
Proiectul legislativ propus de autorități are ca scop reglementarea condițiilor pentru etichetarea produselor alimentare ca “produs autohton”. Potrivit acestui proiect, eticheta “produs autohton” poate fi aplicată doar dacă produsul este fabricat din materii prime românești și toate procesele de producție au avut loc în România.
Acest demers vine în contextul în care în ultimele luni au fost prezentate mai multe proiecte care au propus diverse semne sau însemne pentru produsele alimentare.
Proiectul prevede că un produs alimentar poate fi considerat “produs autohton” în următoarele condiții:
1. Pentru produsele vegetale:
a) Produsul a fost cultivat și recoltat în România;
b) În cazul speciilor din flora sălbatică, acestea au fost culese, curățate și manipulate în România.
2. Pentru produsele de origine animală:
a) Nașterea, clocirea, creșterea, îngrășarea și exploatarea animalului au avut loc în România;
b) Capturarea și sacrificarea speciilor din fauna sălbatică au avut loc în România.
3. Pentru produsele alimentare rezultate dintr-o combinație de ingrediente vegetale și animale:
a) Produsul de bază de origine vegetală trebuie să îndeplinească condițiile de mai sus;
b) Produsul de bază de origine animală trebuie să îndeplinească condițiile menționate.
Produsul neprelucrat introdus pe piață poate fi considerat “produs autohton” dacă toate procesele utilizate în fabricarea acestuia, conform condițiilor menționate anterior, au avut loc în România.
Proiectul stipulează că indicarea originii autohtone poate fi făcută pe etichetă, prezentare sau publicitate pentru un produs, atât cel neprelucrat cât și cel prelucrat, care îndeplinește condițiile prevăzute.
Este important de menționat că respectarea cerințelor de “produs autohton” nu este necesară în cazul mirodeniilor, plantelor aromatice și amestecurilor acestora care nu au fost cultivate la scară comercială în România înainte de demararea producției, precum și pentru sare de masă, aditivi, enzime și arome alimentare care nu pot fi extrase în România și care nu sunt produse în mod normal în țară.
Etichetarea cu “produs autohton” este prevăzută să fie voluntară, însă nerespectarea reglementărilor va fi sancționată cu amendă cuprinsă între 5.000 lei și 30.000 lei.
Sursă: profit.ro
Editor Alexandra Băncilă
Comentariile sunt închise