Comisarul UE pentru agricultură: interdicții pentru Ucraina până la sfârșitul anului

Interdicțiile temporare privind cerealele ucrainene fără tarife ar trebui prelungite până la sfârșitul anului, a declarat Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru agricultură, în comentarii care contrazic direcția executivului.

Interdicțiile sunt în vigoare din 2 mai și se aplică celor cinci state membre ale Uniunii Europene situate la periferia Ucrainei – Polonia, Ungaria, Slovacia, România și Bulgaria –, care se plâng că excesul de cereale a scăzut prețurile pentru fermierii locali.

Conform interdicțiilor, patru produse care provin din Ucraina – grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui – pot tranzita prin cele cinci țări est-europene, dar nu pot rămâne pe piețele lor pentru consum intern sau depozitare.

Măsurile sunt extraordinare prin natura lor și au fost criticate energic de autoritățile de la Kiev, inclusiv de președintele Volodymyr Zelensky, care le-a numit „absolut inacceptabile”. Alte țări UE, precum Germania și Franța, și-au exprimat îngrijorări serioase cu privire la impactul restricțiilor asupra integrității pieței unice.

Comisia Europeană, care a negociat acordul în încercarea de a preveni acțiunile necoordonate de represalii din partea statelor membre din Europa de Est, a insistat că interdicțiile vor fi definitiv eliminate până pe 15 septembrie, iar eforturile se vor concentra apoi pe îmbunătățirea capacității de transport maritim, a infrastructurii și a stocării.

Însă, joi dimineață, Wojciechowski, care este polonez, a rupt rândurile de linia principală a executivului și a susținut în mod explicit extinderea interdicțiilor comerciale până la sfârșitul anului.

„Observația mea este că această interdicție locală funcționează bine, importurile directe în aceste cinci țări au încetat, dar am constatat consecințe negative, în general, pentru piața UE, deoarece importurile au continuat în alte țări care au nevoie de cereale din Ucraina, (cum ar fi) Spania, Țările de Jos, Italia”, a declarat Wojciechowski deputaților în Parlamentul European în timpul unei audieri a comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală.

Potrivit comisarului, doar 2% până la 3% din cerealele ucrainene sunt expediate către țări din afara UE, inclusiv către țările cu venituri mici din Africa, deoarece costurile de tranzit sunt prea mari, ceea ce face ca operațiunea să nu fie viabilă din punct de vedere economic. În consecință, cea mai mare parte a mărfurilor rămâne pe piața europeană.

„Acesta este principalul obstacol: tranzitul nu funcționează bine”, a spus Wojciechowski.

Ca o soluție, comisarul a lansat un nou program de subvenții pentru a ajuta companiile ucrainene să-și aducă mărfurile în porturile UE și să le vândă în întreaga lume. El a spus că subvențiile ar trebui să aibă o valoare cuprinsă între 20 și 30 de euro pe tonă de cereale, în funcție de destinația finală. Acest lucru va avea ca rezultat un program de 600 de milioane EUR – plătit din bugetul UE – pentru a facilita transportul a 20 de milioane de tone până la sfârșitul anului.

„Singura soluție este sprijinirea tranzitului și continuarea interdicției (până) la sfârșitul anului, deoarece după 15 septembrie vor fi probleme uriașe, aceeași problemă – chiar mai mare decât am avut-o înainte”, a spus Wojciechowski europarlamentarilor.

Comisarul a subliniat că planul este „propunerea lui personală”, dar a spus că a discutat deja pe plan intern cu colegii săi din executiv și cu reprezentanții Poloniei, Ungariei, Slovaciei, României și Bulgariei, precum și ai Ucrainei.

Polonia, Ungaria, Slovacia, România și Bulgaria au cerut deja Bruxelles-ului să prelungească interdicțiile până la sfârșitul anului, argumentând că prăbușirea inițiativei pentru cereale la Marea Neagră ar crește inevitabil exporturile ucrainene pe rute terestre.

Cele cinci țări din prima linie au spus, de asemenea, că lista produselor incluse pe lista neagră ar trebui să „rămână deschisă” și, eventual, să acopere mărfuri „altele decât cerealele și semințele oleaginoase”.

Joi, Wojciechowski a numit păsările de curte, ouăle și zmeura drept bunuri care merită o analiză suplimentară.

Sursa: euronews

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise