Lăstarii verzi ai agriculturii urbane
Agricultura urbană și împărțirea alimentelor înfloresc în Europa cu ajutorul tradițiilor locale și al cercetării UE.
Imaginează-ți următoarea scenă din Țările de Jos: copiii aruncă zarurile și o mută pe bunica pe o tablă pentru a colecta ingredientele de care are nevoie pentru o masă.
Acesta este un joc de societate care se dovedește popular printre copiii mici dintr-un cartier din orașul Utrecht. Dar există mai mult în acest divertisment decât se vede.
„La sfârșitul jocului, copiii primesc o mică carte de rețetă și o mică hartă, astfel încât să poată găsi ei înșiși mâncarea în propria lor pădure alimentară”, a spus Jessica Duncan, sociolog la Universitatea Wageningen din Olanda, a cărei echipă a proiectat. jocul.
Pădurea lor alimentară face parte din Rijnvliet, un cartier în care locuitorii pot aduna florile pasiunii, pere, ierburi, mere și alte ingrediente. Un grup de artiști a înființat o tabără pentru a reuni comunitatea în jurul distracției gastronomice. Au gătit pizza vineri seara cu ingrediente din pădure.
Această pădure alimentară olandeză este doar vârful unei popularități în creștere a fermelor urbane și a activităților alimentare comunale care se răspândesc prin Europa, pe măsură ce oamenii adoptă produse locale, mai durabile.
Pe măsură ce Europa încearcă să îmbunătățească atât alimentația umană, cât și amprenta de mediu a agriculturii, orașele, suburbiile și orașele pot fi un declanșator al schimbării, deoarece găzduiesc majoritatea oamenilor care trăiesc în UE.
Un colectiv numit „Food Not Bombs” din orașul polonez Gdansk de la Marea Baltică oferă un alt exemplu de împărțire a alimentelor care a luat rădăcini în Europa.
Voluntarii colectează alimente perisabile rămase la sfârșitul zilei de piață pentru a găti supă, oferind-o gratuit turiștilor și persoanelor fără adăpost.
Un proiect de cercetare al UE, SHARECITY, a compilat o evidență a inițiativelor de împărțire a alimentelor a cartografiat activitățile din 100 de orașe din întreaga lume, care găzduiesc mii de inițiative, cum ar fi grădinile urbane, bucătăriile comunitare, distribuirea surplusului de alimente și împărțirea semințelor.
„Întotdeauna am împărțit mâncarea”, a spus Anna Davies, profesor de geografie la Trinity College Dublin din Irlanda, care coordonează CULTIVATE.
Agricultura urbană poate însemna reconectarea cu natura, construirea de relații și dobândirea de noi abilități, dobândind în același timp un sentiment de auto-împlinire. Oamenii obțin adesea un impuls pentru sănătatea mintală din bucuria de roadele muncii lor împreună cu alții, potrivit cercetătorilor.
„Grădinile comunitare pot genera o serie întreagă de beneficii – nu doar cultivarea alimentelor – cum ar fi reducerea singurătății și creșterea sănătății și bunăstării”, a spus Davies.
CULTIVATE dorește să se asigure că împărțirea alimentelor devine mai cunoscută și mai apreciată.
Utilizează inteligența artificială pentru a mapa, urmări și monitoriza inițiativele europene de distribuire a alimentelor care au o prezență online.
O platformă online – Sharing Solutions – îi va aduce la lumină și va raporta cu privire la obiectivele lor de mediu și sociale. Va fi testat la Utrecht, Barcelona în Spania și Milano în Italia.
Sursa: moderndiplomacy.eu
Editor: Irina Bogdan

Comentariile sunt închise