70% din exporturile de produse agroalimentare, reprezentate de șase categorii
Exporturile de produse agroalimentare în primul semestru au totalizat 1,5 miliarde de euro în România, exceptând cerealele, semințele și animalele vii.
Aceasta reprezintă o creștere de 3% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică (INS), preluate de jurnaliștii de la ZF. Deși această creștere pare ușor sesizabilă, exporturile de produse agroalimentare din primul semestru au atins cel mai înalt nivel din ultimii zece ani. Comparativ cu anul 2013, exporturile României aproape s-au triplat. Cu toate acestea, importurile au crescut mai rapid decât exporturile, ceea ce a dus la un deficit anual de aproximativ 6 miliarde de euro.
România se caracterizează drept un exportator de materii prime, întrucât cerealele, semințele și animalele vii ocupă primul loc în exporturile anuale. De exemplu, exporturile de cereale au ajuns la aproximativ 2 miliarde de euro, cele de semințe la peste 750 de milioane de euro, în timp ce exportul de animale vii în primul semestru a fost de 279 de milioane de euro, depășind exportul de carne și preparate din carne.
Când vine vorba de domeniile în care România exportă cel mai mult, uleiurile, produsele de patiserie, laptele, preparatele din lapte, ouăle si mierea ocupă primele poziții. Aceste categorii, împreună cu produsele alimentare diverse, carnea și preparatele din carne, reprezintă 70% din exporturile din primele șase luni ale anului, conform calculului efectuat de ZF pe baza datelor INS.
Cu toate acestea, chiar și în cazul acestor produse, România depinde de materii prime importate, ceea ce contribuie la creșterea constantă a deficitului comercial. Cu toate acestea, tot mai multe companii își încearcă șansa pe piețele externe. Potrivit unei analize recente a ZF, mai puțin de 200 de fabrici de produse lactate au autorizație pentru comerțul intracomunitar, ceea ce reprezintă mai puțin de jumătate din numărul total de firme înregistrate la Registrul Comerțului în domeniul fabricării produselor lactate și brânzeturilor.
În plus, aproximativ 300 de unități de procesare a cărnii, fie ele fabrici de mezeluri, carmangerii sau fabrici de conserve, au autorizație pentru export, cu județele Suceava, Prahova și Ilfov conducând în ceea ce privește numărul acestor afaceri, conform datelor de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Totodată, producătorii manifestă un interes tot mai mare pentru export, mai ales că inflația a avut un impact semnificativ asupra consumului intern în România.
Sursă: Ziarul Financiar
Editor: Cătălin Trifu
Comentariile sunt închise