Propunerea radicală a președintelui CCIR: redefinirea subvențiilor agricole

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a adus în discuție o propunere radicală care vizează reforma sistemului de subvenții acordate fermierilor români.

Conform propunerii sale, fermierii cu proprietăți mai mici de 100 de hectare ar trebui să fie excluși de la a beneficia de subvenții de la stat, cu scopul de a promova asocierea și creșterea competitivității în sectorul agricol.

Mihai Daraban a argumentat că România a devenit o “țară de Black Friday” din cauza deficitului balanței comerciale care a ajuns la 34,1 miliarde de euro în 2022. Acest deficit este rezultatul lipsei producțiilor de bunuri de larg consum. Cu toate acestea, el a subliniat că agricultura și industria alimentară din țară nu sunt principala cauză a acestui deficit, contribuind cu doar 1,7 miliarde de euro din total.

Mai degrabă, Daraban a identificat atomizarea agriculturii și lipsa capacităților de procesare ca factori principali care împiedică eficientizarea producției și mențin deficitul comercial în sectorul agricol.

„Chiar vorbeam astăzi și mă certam cu niște domni pe acolo (la târgul INDAGRA – n.r.) care nu înțelegeau și tot cereau sprijin pentru micul fermier. Polonia este o țară cu o treime mai mare decât noi și are 90.000 de fermieri. Eu când spun fermieri, ca să înțelegem despre ce vorbim, este acea entitate care aplică pentru subvenții europene la hectar. Noi avem 796.000. Între 1 şi 5 hectare avem 580.000, între 5 şi 30 de hectare avem 180.000 şi vă iau de jos în sus, peste 3.000 de hectare, avem 109, între 2.000 şi 3.000, avem 120 de fermieri. Deci, despre ce agricultură sau, mai bine zis, industrie alimentară competitivă să vorbim, când nu există această asociativitate elementară? Şi nu este vreo forţă malefică care să ne oprească sau să ne interzică acest lucru. Din contră, cred că pot fi luate nişte măsuri coercitive, domnule ministru, să nu se mai da subvenţie sub 100 de hectare. Ştiu că dă prost electoral, dar dacă vrem să punem agricultura pe un făgaş de competitivitate, să ne gândim la industria alimentară, pentru că, să ştiţi, suntem singurul popor care mănâncă grâu în forma recoltată, adică sub formă de colivă. Toţi îl transformă în făină. Noi nici măcar nu exportăm făină. Sunt constănţean de fel şi ştiu ce se întâmplă în portul Constanţa. Va trebui, le-am spus în glumă, dar şi în serios, prietenilor care erau în siloz în portul Constanţa că sper ca duşmanul lor să se numească croissant. Să încercăm să facem produse cu valoarea adăugată, să contăm la export”, a mai afirmat Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban.

Sursă: AgroTV

Editor: Alexandra Băncilă


Comentariile sunt închise