Agricultură regenerativă și ingrediente reciclate, pentru un sistem alimentar nou

Agricultura regenerativă și ingredientele reciclate sunt ambele în meniu pentru un sistem alimentar rezistent, care este mai bun pentru oameni și natură deopotrivă.

În 2020, în perioada adâncă a pandemiei de Covid-19, preocupările legate de aprovizionarea cu alimente au fost mari. Acest lucru a determinat schimbări majore în modul în care sunt produse unele alimente: a existat o creștere a utilizării principiilor agriculturii regenerative – metode de cultivare a alimentelor care susțin și natura, de exemplu, menținând solurile sănătoase și stabile, îmbunătățind calitatea apei și a aerului și îmbunătățirea biodiversității locale – și o extindere a producției de alimente în și în apropierea orașelor, ceea ce duce la mai puține deșeuri.

În 2021, PepsiCo, Danone, Nestlé și Unilever – companii mari, multinaționale, cu mișcare rapidă de bunuri de consum (FMCG) – au anunțat că adoptă practici agricole regenerative pe milioane de acri de teren agricol. Acest lucru a fost completat de creșterea agriculturii urbane, afacerea de agricultură verticală Infarm a deschis recent cea  mai mare fermă urbană din Europa , cu o suprafață de 10.000 de metri pătrați. Aceștia sunt pași importanți către un sistem alimentar care este rezistent și mai bun pentru oameni și pentru natură.

Astăzi știm că construirea unor sisteme alimentare care să fie rezistente la șocuri precum pandemia nu mai este suficientă. În 2023, vom reproiecta alimentele pentru a ne ajuta, de asemenea, să rezolvăm provocările globale presante, inclusiv  schimbările climatice și  pierderea biodiversității. Pentru ca acest lucru să fie posibil, întregul sistem trebuie să fie regenerativ prin proiectare. Aceasta înseamnă că, în loc să îndoaie natura pentru a produce hrană, alimentele trebuie concepute pentru ca natura să prospere. În 2023, FMCG-urile, comercianții cu amănuntul și inovatorii vor prelua acest rol, lucrând cu fermierii pentru a începe crearea unei economii circulare pentru alimente.

Ei vor începe să aleagă ingrediente care nu sunt numai produse regenerativ, ci și cu un impact redus, diverse și reciclate. De exemplu, în loc să se facă cereale pentru micul dejun folosind numai grâu cultivat prin metode convenționale, același produs poate fi făcut dintr-un amestec de grâu și mazăre cultivate folosind metode de agricultură regenerativă. Potrivit unui studiu recent, fabricarea de brânzeturi, cereale și cartofi folosind această abordare ar putea  reduce emisiile de gaze cu efect de seră din industria alimentară cu 70% și ar putea reduce impactul asupra pierderii biodiversității cu 50% în Europa . Acest lucru este extrem de semnificativ, având în vedere că sistemul alimentar actual este principalul motor al pierderii biodiversității la nivel global și este responsabil pentru o treime din toate emisiile de gaze cu efect de seră produse de om.

Vedem deja semințe de schimbare care vor crește în 2023. Producătorul brazilian de cafea Guima Café, susținut de Nespresso și reNature, devine o fermă de cafea regenerativă, producând mai multe tipuri de ingrediente din același teren și diversificându-și oferta. Produsele care sunt realizate cu ingrediente reciclate apar pe rafturile supermarketurilor, inclusiv amestecul de Brownie de ciocolată neagră de la Renewal Mill și Sling It Out Stout de la Seven Bro7hers, preparate folosind Coco Pops Kellogg’s reciclat. Compania britanică de produse alimentare Hodmedod caută alimente mai puțin cunoscute, dar cu impact redus, cum ar fi fasolea și mazărea de bursuc neagră.

Factorii politici iau, de asemenea, măsuri. De exemplu, în Marea Britanie, noile scheme guvernamentale recompensează fermierii și administratorii de terenuri pentru servicii, cum ar fi asigurarea că plantelor și animalelor sălbatice au la dispoziție apă curată și abundentă, permițându-le să prospere și contribuind la reducerea și adaptarea la schimbările climatice. Piloții sunt deja în curs de desfășurare și, în 2023, vor participa mai mulți administratori de terenuri din Marea Britanie.

Acesta este doar începutul. În 2023, vom asista la lansarea unei provocări de inovare – susținută de Loteria Poștale – care vizează FMCG, comercianții cu amănuntul și inovatorii din domeniul alimentar pentru a aduce mai multe produse alimentare emblematice realizate cu ingrediente cu impact mai redus, diverse, reciclate și produse regenerativ. piaţă. Dezvoltarea acestor produse va prezenta potențialul designului circular pentru alimente. 2023 va semnala începutul reamenajării portofoliilor întregi de alimente, concepute pentru ca natura să prospere.

Sursa: Wired
Editor: Valentin Pufulescu


 

Comentariile sunt închise