Triumful Vinului: Italia conduce în topul producției și exportului de vin al UE

În 2022, Uniunea Europeană a înregistrat o producție semnificativă de vin, atingând impresionanta cifră de 16,1 miliarde de litri, incluzând vin spumant, porto și must de struguri.

Vitalitatea industriei vinicole a UE este subliniată de faptul că cele trei națiuni cu cea mai mare producție au contribuit în mod remarcabil cu 83% la această producție prolifică.

Italia și Spania s-au afirmat ca puteri majore, fiecare contribuind cu aproape 5,0 miliarde de litri în țesătura vinicolă, constituind un impresionant 62% din producția totală de vin a UE. Franța, cu bogata sa moștenire în producția de vin, a avut un rol semnificativ, producând 3,4 miliarde de litri și contribuind cu 20% la producția totală. Contribuitori remarcabili au inclus Germania (4%), Portugalia (peste 2%), și Ungaria (sub 2%).

Cei mai mari producători de vin din UE, litri, 2022 (Sursă set de date: DS-056120)

top vin

În timp ce statisticile de producție reflectă angajamentul UE față de viticultură, cifrele privind exporturile dezvăluie o dimensiune fascinantă a peisajului vinicol. În 2022, statele membre ale UE au exportat colectiv 7,2 miliarde de litri de vin, iar o parte semnificativă – 44% – a ajuns dincolo de granițele UE.

Regatul Unit a devenit o destinație proeminentă pentru vinurile europene, absorbind 23% din exporturile extra-UE, urmat îndeaproape de Statele Unite (22%), Rusia (9%), și Canada (6%). Această extindere globală semnifică influența UE asupra pieței internaționale a vinului.

Italia, țara sinonimă cu excelența în viticultură, s-a impus ca lider necontestat în exportul de vin, expediat 2,2 miliarde de litri în 2022. Acest lucru a reprezentat un semnificativ 30% din exporturile totale de vin ale statelor membre UE. Spania a ocupat locul secund cu 2,1 miliarde de litri (29%), iar Franța a urmat îndeaproape cu 1,4 miliarde de litri (19%).

(Sursă set de date: DS-059322)

export vin

Pe măsură ce ridicăm paharul în cinstea impresionantelor cifre de producție și export din 2022, devine evident că UE continuă să joace un rol esențial în modelarea industriei globale a vinului. Cu Italia în frunte, Uniunea Europeană rămâne o forță motrice în lumea vinului, îmbinând tradiția cu inovația în fiecare sticlă trimisă în întreaga lume. Noroc în cinstea culturii prospere a vinului din UE!

Sursă: Eurostat

Editor: Alexandra Băncilă


Comentariile sunt închise