Brăila este cel mai irigat județ din România

Fermierii din Brăila au înțeles cheia performanței în agricultură- aceasta o reprezintă irigațiile. În Anul 2023, în județul Brăila au fost irigate 235.000 de hectare. Arabii de la Al Dahra irigă nu mai puțin de 57.000 de hectare, fiind pregătiți curând să facă tranziția către agricultura regenerativă.

„În județul Brăila pornim anual 24 de stații de bază și 34 de stații de pompare. Restul stațiilor de pompare sunt în administrarea organizațiilor utilizatorilor de apă pentru irigat. În județul Brăila sunt în momentul de față 140 de organizații. În Insula Mare a Brăilei sunt 64.000 de hectare amenajate și irigate”, explică inginerul Vasile Turcitu, directorul ANIF -Brăila.

Județul pe locul 2 la irigații este Galați, la mare distanță de locul 1 cu 91.032 de hectare irigate.

Fermierii beneficiază de apă gratuită pentru irigații până la punctele de livrare, asigurate prin fonduri de la bugetul de stat. Fermierii primesc apă gratuită indiferent de statut, fie că sunt persoane fizice sau juridice, organizații sau alte forme de asociere.

Cea mai mare suprafață irigată în Brăila este realizată de firma Agricost, deținută de AL Dahra Agriculture din Emiratele Arabe Unite, care are ca activitate principală cultivarea și comercializarea cerealelor, plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase și alte culturi nepermanente.

Alternativa la practicile care distrug solul- agricultura regenerativa

Arabii irigă în Brăila mai mult decât 10 județe la un loc din România (Arad, Argeș, Bacău, Botoșani, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Hunedoara, Mehedinți și Vrancea). În 2012, Al Dahra Agriculture a concesionat suprafața de la statul român pentru o perioadă de 20 de ani.

Din cele 57.000 de hectare, peste 55.00 de teren agricol din Insula Mare a Brăilei vor fi cultivate de firma arabilor conform practicilor agriculturii regenerative, asta se traduce prin optimizarea culturilor de acoperire verzi și reducerea practicilor care afectează solul.

„Sustenabilitatea este o valoare de bază și un factor esențial din punct de vedere comercial al Al Dahra, iar acest proiect reprezintă un pas major în parcursul nostru. Tranziția fermei noastre de la Brăila, lucrând cu parteneri ca Agreena, vine cu beneficii de ordin financiar și de mediu ale agriculturii regenerative. Acestea vor permite contribuția noastră la furnizarea sustenabilă a hranei pentru o populație în creștere, în timp ce ne vor oferi posibilitatea de a crește atât nivelul de reziliență cât și profitabilitatea afacerii noastre. Vedem acest pas ca pe un moment de referință și ne asumăm angajamentul de a extinde suprafața ce face tranziția către agricultura regenerativă cu fiecare ocazie”, a declarat Arnoud van den Berg, Al Dahra Group CEO.

Sursa: adevarul.ro

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise