Inovatie: ferma verticală redefinește eficiența energetică
Într-un solar situat la periferia orașului Dallas, Texas, o companie de ferme verticale a deschis cel mai nou capitol în inovația agricolă. Cu pereți de la podea până la tavan, plini de salată în creștere, această fermă verticală este în centrul unei revoluții care promite să redefinească eficiența energetică în agricultură.
Fermele verticale au fost recunoscute ca o soluție sustenabilă pentru agricultura resurselor-intense, oferind un teren redus și posibilitatea de a cultiva mai aproape de consumatori, cu o utilizare mai eficientă a apei și îngrășămintelor. Cu toate acestea, problema majoră a acestui tip de agricultură este consumul crescut de energie, în special în fermele verticale interioare, iluminate de mii de LED-uri.
Prin construirea fermei verticale într-un solar, compania americana a reușit să combine beneficiile spațiale ale unei ferme verticale cu eficiența energetică a unui solar tradițional. Conform datelor furnizate de companie, această abordare inovatoare permite acesteia să cultive de patru ori mai mult decât un solar tradițional, folosind cu 75% mai puțină energie decât o fermă verticală obișnuită.
În locul rafturilor iluminate artificial, americanii au adoptat un sistem de creștere în alei, permitând luminii solare să ajungă la toate plantele, inclusiv cele aflate în partea de jos a rândurilor.
Într-un sondaj din 2021 asupra fermelor verticale interioare, s-a constatat că acestea utilizează în medie 38,8 kilowati-oră de energie pentru fiecare kilogram de produse, de peste șapte ori mai mult decât serele obișnuite. În contrast, sistemul implementat de compania texana consumă sub 10 kilowati-oră de energie per kilogram și poate produce 164 de kilograme de produse pe metru pătrat în fiecare an.
Editat: Catalin Trifu
Sursa: New Scientist
Comentariile sunt închise