Cercetătorii chinezi cultivă noi soiuri de cartofi în spațiu

Cercetătorii chinezi încearcă să obțină soiuri inovatoare de cartofi prin cultivarea tuberculilor în spațiu.

Aproximativ 66.500 de minituberculi au fost transportați în spațiu la bordul vehiculului Shenzhou-16, unde au petrecut peste 180 de zile pe orbita Pământului. Această încercare de reproducere în spațiu are ca scop stimularea mutațiilor genelor cartofilor prin expunerea acestora la radiația cosmică și microgravitație.

După germinare, cultivare și transplantare, cercetătorii vor evalua și selecta soiurile superioare obținute. Se urmărește crearea de noi specii cu caracteristici îmbunătățite, precum o perioadă de creștere mai scurtă, randament mai mare și rezistență sporită la boli.

Această metodă, care implică expunerea plantelor la condiții extreme în spațiu, are potențialul de a reduce ciclul de reproducere de la peste un deceniu la doar câțiva ani. Prin tehnologia avansată de editare genetică, cercetătorii intenționează să selecteze soiuri de cartofi cu toleranță la sare și alcalinitate, precum și cu randamente mai mari.

China, cu o istorie în experimentele agricole spațiale începând cu 1987, continuă să facă progrese în domeniul reproducției plantelor în spațiu. Cercetătorii chinezi au realizat peste 30 de experimente, implicând semințe, răsaduri și tulpini, conducând la dezvoltarea a aproape 1.000 de soiuri noi.

Editat: Catalin Trifu

Sursa: Digi24


Comentariile sunt închise