Exporturile de vinuri italiene, în declin în 2023
Exporturile de vinuri italiene către cele cinci piețe cheie au înregistrat o scădere de 4,4% în volum și 7,3% în valoare în 2023, ajungând la 4,45 miliarde de euro, conform unor date noi publicate de Observatorul Uniunii Vinului Italian (UIV).
Datele arată că exporturile către SUA, Marea Britanie, Canada, și Japonia au înregistrat scăderi în volum, în timp ce Germania a încheiat anul cu o creștere a exporturilor cu 7%, datorită unei creșteri de 16% a comenzilor de vin en-gros. Scăderea a fost notabilă în special în Statele Unite (-13% în volum), atribuită parțial unui exces de stocuri la distribuitorii locali, dar și în Canada (-11%), Japonia (-11%), și în Marea Britanie (-9%).
În ciuda creșterii costurilor de producție, prețurile medii au înregistrat o scădere de 3%. Aceasta s-a datorat importurilor sporite de vin en-gros mai ieftin (-11%) și de formate mari (+6%), compensând scăderile la vinurile îmbuteliate (-7%) și la vinurile spumante (-11%). Vinurile spumante au fost singura categorie care a înregistrat o creștere a prețurilor (+5%).
Potrivit Observatorului UIV, anul 2023 a fost negativ pentru toate țările producătoare de vin, din cauza eforturilor de reducere a stocurilor făcute de importatori, inflației și a cheltuielilor reduse ale consumatorilor.
Importurile globale de vin din cele cinci țări principale cumpărătoare au încheiat la 16,9 miliarde de euro, cu 7,5% mai puțin decât în anul precedent, iar volumele au scăzut cu 6,7%. Principalul exportator, Franța, a arătat o tendință chiar mai proastă în volum decât Italia (-10%), dar cu un deficit mai mic în ceea ce privește vânzările în valoare (-5%).
Președintele UIV, Lamberto Frescobaldi, a subliniat nevoia urgentă ca industria vinicolă italiană să se extindă dincolo de cele cinci țări de bază, care reprezintă 56% din exporturile de vinuri italiene, în comparație cu 50% pentru Franța și 40% pentru Spania.
El anticipează un an dificil în 2024, cu o producție italiană scăzută și un climat economic nefavorabil. În timp ce creșterea prețurilor unitare este considerată crucială, a avertizat că acest lucru ar putea duce la noi scăderi ale volumului.
Sursă: European Supermarket Magazine
Editor: Alexandra Băncilă
Comentariile sunt închise