Achiziții masive de cereale furajere: cine beneficiază?

Recent, prețurile mici la cereale furajere au reprezentat o oportunitate atrăgătoare pentru achizitori. Unul dintre aceștia a efectuat achiziții masive de cereale furajere în ultimele două săptămâni, pe fondul scăderii nivelului cotațiilor pe bursele mondiale la cele mai reduse praguri din 2020 încoace.

China a efectuat achiziții de peste 20 de nave încărcate cu cereale furajere de pe piața internațională în ultimele două săptămâni, fiind cel mai mare importator mondial care profită de scăderea cotațiilor la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, conform informațiilor transmise de Bloomberg și citate de Agerpres.

Conform unor surse apropiate tranzacțiilor, menționate de Agerpres, China a cumpărat cantități semnificative de porumb, sorg și orz de la mai mulți furnizori, inclusiv Ucraina și SUA. Se estimează că aceste achiziții depășesc 1,2 milioane de tone de cereale, ținând cont că o navă transportă în medie 60.000 de tone de cereale.

Sursele au dezvăluit că printre achizițiile Chinei se numără cel puțin 10 nave încărcate cu porumb din Ucraina, care urmează să fie livrate începând din martie și până în luna mai, cel puțin cinci nave cu sorg din SUA și șase nave încărcate cu orz, de asemenea cu livrarea în aceeași perioadă.

Această creștere a achizițiilor vine în contextul în care prețurile cresc în China, în timp ce cotațiile de referință la porumb de la bursa de la Chicago au atins cel mai scăzut nivel de după 2020, fiind influențate de livrările mari din partea unor importanți exportatori, precum Brazilia și SUA. Decalajul dintre prețurile de pe piața locală și cele de la nivel internațional a făcut ca achizițiile din străinătate să devină și mai atractive.

Prețurile la cereale pe piața din China au crescut odată cu decizia autorităților de la Beijing de a accelera procesul de acumulare a cerealelor pentru rezerva de stat, în încercarea de a susține piața până la plantarea noii recolte. Achizițiile statului au contracarat cererea modestă de cereale furajere din partea sectorului creșterii animalelor, în care crescătorii de porci au suferit pierderi.

Sursă – AgroIntel 

Editor: Florin Niță


Comentariile sunt închise