Cinci noi mucegaiuri pentru producția și siguranța alimentară
O echipă de cercetători a reușit să creeze cinci variante inovatoare ale Penicillium roqueforti, mucegaiul esențial în producția de brânză albastră.
Descoperirea ar putea aduce beneficii semnificative industriei brânzei, inclusiv celebrelor brânzeturi Stilton și Roquefort, oferind în același timp posibilitatea de a dezvolta produse mai sigure și cu aplicații farmaceutice.
Până în prezent, tulpinile de mucegaiuri P. roqueforti utilizate în producție puteau fi împărțite în două categorii principale: cele utilizate în fabricarea brânzei și cele găsite în siloz, lemn și alimente alterate. Cele două categorii de brânză albastră, cunoscute sub denumirea de Roquefort și non-Roquefort, au fost identificate ca având probleme genetice care puteau pune în pericol producția viitoare de brânză.
Specialiștii de la Universitatea Paris-Saclay au avertizat că lipsa diversității genetice ar putea duce la incapacitatea de a face față schimbărilor de mediu, cum ar fi apariția paraziților sau fluctuațiile de temperatură. Echipa de cercetare a reușit să creeze cinci hibrizi noi, combinând părinți din ambele categorii de tulpini ale P. roqueforti. Acești hibrizi au fost identificați ca având proprietăți promițătoare, inclusiv noi caracteristici de culoare și activități metabolice, oferind astfel producția de produse noi și variate.
Deși nivelul actual de toxine din brânza albastră nu afectează sănătatea umană, cercetătorii susțin că noii hibrizi ar putea reduce și mai mult riscurile de toxicitate. Mai mult, aceștia ar putea contribui la producția de compuși farmaceutici.
Astfel, cercetarea recentă despre mucegaiuri deschide noi perspective în industria brânzei albastre, aducând inovație și siguranță alimentară, și oferind posibilitatea producției de produse farmaceutice utile.
Editor: Catalin Trifu
Sursa: New Scientist

Comentariile sunt închise