Franța interzice folosirea cuvântului “carne” pentru produsele vegetariene
Guvernul francez a emis un nou decret pentru reglementarea utilizării termenilor rezervați produselor de origine animală în cazul produselor pe bază de proteine vegetale. Decretul publicat recent precizează că denumiri precum “steak”, “escalop”, “jambon”, “file” și “antricot” sunt interzise pentru alimentele care nu conțin proteine animale.
Această măsură reprezintă o răspuns la cerințele vechi ale industriei creșterii animalelor, care susține că termeni precum “jambon vegetal” sau “bacon vegetarian” pot crea confuzie în rândul consumatorilor. Un prim decret a fost publicat în iunie 2022, dar a fost suspendat de Consiliul de Stat în urma unei proceduri de urgență.
Noul text detaliază termenii interziși, inclusiv “file”, “mușchi file”, “pulpă”, “escalop”, “biftec”, “jambon”, “fleică” și “antricot”. Termeni care fac referire la specii animale sau la morfologia și anatomia acestora sunt, de asemenea, interziși.
Cu toate acestea, termeni precum “cârnați”, “bacon”, “chorizo”, “cordon bleu”, “jambonneau”, “slănină”, “pastramă”, “pateu”, “terrine”, “rosette” și “cârnați” vor putea fi utilizați pentru produsele care conțin proteine vegetale în cantități mici, fără a substitui proteinele animale.
De asemenea, decretul stabilește conținutul maximal de proteine vegetale permis pentru aceste produse, variind de la 0,1% pentru oul întreg lichid la 6% pentru o ruladă de carne și 5% pentru un cârnăcior “merguez”.
Amenzi maxime de 1.500 de euro pentru persoanele fizice și 7.500 de euro pentru companii sunt prevăzute pentru nerespectarea acestor reguli, cu o perioadă de tranziție de un an pentru eliminarea stocurilor existente. Decretul va intra în vigoare la trei luni după publicarea sa în Monitorul Oficial al Franței.
În cadrul Uniunii Europene, termenii rezervați cărnii de animale pot fi utilizați pentru produsele vegetale, cu excepția celor pe bază de lapte animal. Această mișcare face parte din eforturile Franței de a reduce consumul de carne cu 50%, contribuind la atingerea obiectivelor climatice stabilite în țară. Conform unui studiu din februarie, creșterea animalelor generează 12% din emisiile de gaze cu efect de seră.
Sursă: Digi Life
Editor: Alexandra Băncilă
Comentariile sunt închise