Fermierii europeni protestatari determină schimbări în politicile UE
BRUXELLES, 3 aprilie (Reuters) – Factorii de decizie europeni au redus regulile de protecție a naturii, au stabilit limite pentru importurile de cereale ucrainene fără taxe vamale și au renunțat la o nouă legislație care limita utilizarea pesticidelor pe măsură ce protestele fermierilor resonau cu alegătorii înaintea alegerilor.
De la Polonia la Portugalia, fermierii au obținut concesii remarcabile ca răspuns la valurile de acțiuni de stradă, remodelând politica verde a Uniunii Europene luni înaintea alegerilor pentru Parlamentul European.
Activiștii de mediu și analiștii spun că reculul politicilor ilustrează influența considerabilă a fermierilor în contextul în care partidele tradiționale caută să împiedice partidele de extremă dreapta și naționaliste să obțină voturi în zonele rurale.
Fermierii au blocat din nou străzile din jurul sediului Uniunii Europene de la Bruxelles săptămâna trecută, pulverizând gunoi pentru a protesta împotriva veniturilor scăzute, importurilor de alimente ieftine și a birocrației poveroase. În timp ce făceau acest lucru, miniștrii agriculturii din bloc au sprijinit un nou set de modificări pentru slăbirea regulilor verzi legate de distribuirea a zeci de miliarde de euro în subvenții agricole.
Când au avut loc ultimele alegeri europene în 2019, Verzii au înregistrat câștiguri importante, iar activista climatică Greta Thunberg a fost aleasă Personalitatea Anului de către revista Time.
“Alegerile din 2024 vor fi alegeri în anul fermierilor furioși”, a spus Franc Bogovic, un parlamentar sloven în Parlamentul European și el însuși fermier.
Graba de a mulțumi fermierii a afectat pilonii cheie ai politicii UE, exercitând presiuni asupra blocului referitor la Pactul Verde și acordurile de liber schimb.
Comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius, a avertizat săptămâna trecută cu privire la o lovitură “dezastruoasă” pentru credibilitatea blocului când țările UE au refuzat să aprobe o lege de referință pentru protejarea naturii, lăsând neclar dacă politica va fi adoptată.
Alte măsuri verzi sunt în balanță înainte de alegeri. Țările UE au cerut săptămâna trecută Bruxelles-ului să reducă și posibil să amâne o nouă politică anti-defrișare, pe care au spus că ar putea dăuna fermierilor locali.
În Franța, senatorii au votat împotriva ratificării unui acord de liber schimb UE-Canada în martie, vizând un simbol al voinței UE de a deschide piețele și a spori concurența.
Și în timp ce UE a prelungit accesul fără taxe vamale pentru producătorii de alimente ucrainene, a fost de acord luna trecută să impună taxe dacă importurile depășesc un anumit nivel, în urma protestelor fermierilor.
Unele grupuri agricole recunosc că răspunsul factorilor de decizie la proteste este probabil legat de alegerile din iunie – dar spun că slăbirea regulilor verzi nu este ceea ce își doresc.
“Cererea noastră (pentru prețuri corecte) nu a fost de fapt satisfăcută,” a spus fermierul olandez Leonardo van den Berg, reprezentant al asociației agricole La Via Campesina.
NEMULȚUMIREA RURALĂ
Fermierii reprezintă 4,2% din forța de muncă a UE și generează doar 1,4% din produsul intern brut al blocului. Cu toate acestea, protestele lor rezonază în mediul rural unde nemulțumirea față de factorii de decizie distanți și întrebările legate de identitatea culturală sunt profunde.
Un raport comandat de Comitetul Regiunilor al UE, publicat în luna trecută, a constatat că votul eurosceptic era ridicat în multe zone rurale, unde preocupările, inclusiv privind migrația și oportunitățile economice mai scăzute, au sporit partidele populiste.
Un sondaj Elabe în ianuarie a arătat că 87% dintre francezi susțineau cauza fermierilor. În Polonia, aproape opt din fiecare zece persoane sprijineau cererile fermierilor, conform unui sondaj realizat de Institutul de Cercetare de Piață și Socială.
Extrema dreaptă din Franța și din alte locuri prezintă protestele fermierilor ca simptomatice pentru o ruptură între o elită urbană și oamenii din mediul rural cu probleme financiare. Fermierii sunt un grup mic, dar extrema dreaptă crede că poate atrage un vot rural mult mai larg prin extensie, a spus analistul Teneo, Antonio Barroso.
Partidele de extremă dreaptă se străduiesc să fie purtătoarele de cuvânt ale nemulțumirii fermierilor, folosindu-i pentru a ilustra eșecul perceput al politicilor verzi pe care le consideră elitiste, a spus Simone Tagliapietra, cercetător principal la think-tank-ul Bruegel.
“Aceasta împinge partidele politice tradiționale să-și recalibreze propriile agende,” a spus Tagliapietra
Sursă – Reuters –
Editor: Florin Niță
Comentariile sunt închise