Sustain Ability: Transformarea durabilității în realitate

Pe 10 aprilie, Nord Events Center by Globalworth București a găzduit a doua ediție a evenimentului Sustain Ability, concentrat pe transformarea durabilității în realitate în industria de retail și FMCG.

Sub tema “Leading Change”, participanții au fost încurajați să exploreze importanța esențială a sustenabilității în peisajul actual, beneficiile pe care le aduce la nivel de afaceri și percepția consumatorilor asupra tranziției către o economie circulară.

Consumatorii: Motorul schimbării

Discuțiile au evidențiat că publicul atribuie un rol crucial companiilor în acțiunile lor sustenabile. Antonia Stănică, de la AHA Moments, și Mihaela Alexandru, de la ToKnow, au subliniat așteptările crescânde ale oamenilor. Acestea includ gestionarea corectă a deșeurilor, utilizarea surselor de energie regenerabilă și reducerea folosirii plasticului în ambalaje. Observăm o tendință spre consum inteligent, mai responsabilă, ce vizează reducerea risipei alimentare și o atenție sporită acordată producătorilor locali.

Perspective de Business: Economia circulară ca direcție

Liderii de business europeni, inclusiv cei din România, văd strategiile de afaceri viitoare ghidate de principii circulare. Cu toate acestea, există provocări în implementarea acestor strategii. România, dominată de un sector industrial puternic, trebuie să facă pași concreți către reciclare și economie circulară. Finanțarea pentru retehnologizare este esențială, iar parteneriatele între companii pot fi cheia spre succes în acest domeniu.

Sustenabilitatea în Retail: Un parteneriat pentru viitor

Retailerii precum Auchan și Carrefour România își conturează strategiile în jurul conceptelor ESG (Environmental, Social, Governance), promovând parteneriate cu furnizorii locali și dezvoltând inițiative sustenabile în comunitățile lor. Colaborarea cu start-up-uri precum E-Mobility Rentals și Glovo evidențiază că parteneriatele pot cataliza creșterea sustenabilă în diverse sectoare ale economiei.

Sistemul Garanție-Returnare: O Șansă pentru Reciclare

Provocării întâlnite în implementarea sistemului de garanție-returnare reflectă nevoia de conștientizare și implicare mai profundă a companiilor și a publicului. Cu toate acestea, există progrese notabile în ceea ce privește colectarea și reciclarea ambalajelor, iar investițiile în fabrici de reciclare ar putea accelera acest proces.

Înfruntând Provocările: Reciclarea și Agricultura Regenerativă

În ciuda provocărilor, companii precum Genesis Biopartner vizează crearea unui ecosistem sustenabil prin extinderea infrastructurii de reciclare și promovarea agriculturii regenerative. Astfel de inițiative contribuie la reducerea impactului asupra mediului și promovează tranziția către un model de producție mai durabil.

Concluzii: Sustenabilitatea ca imperativ

Sustain Ability a evidențiat că sustenabilitatea nu este doar un trend, ci o necesitate imperativă pentru viitorul nostru. Cu angajament și colaborare între companii, guverne și consumatori, putem construi un viitor mai sustenabil pentru toți. Transformarea durabilității în realitate nu este ușoară, dar cu eforturi susținute și inovație, putem crea un mediu mai bun pentru generațiile viitoare.

Sursă: Revista Progresiv

Editor: Alexandra Băncilă


Comentariile sunt închise