Performanțe pentru restaurante și hoteluri românești
Ce cifre de afaceri au generat hotelurile și restaurantele din România și cum arată topul celor mai mari jucători
În anul 2016 existau în România 2.382 de hoteluri și alte facilități de cazare, cifra de afaceri a acestora fiind de circa un miliard de euro, potrivit studiului „Rezultate și performanțe ale întreprinderilor din comerț și servicii”, realizat de Institutul Național de Statistică, pentru anul 2016.
În anul menționat, cifra de afaceri a acestora a depășit un miliard de euro, topul celor mai mari companii din domeniu fiind dominat de ANA Hotels, deținut de omul de afaceri George Copos și care include hotelul Athenee Palace Hilton, din Capitală, și de București Turism, companie ce deține hotelul Radisson din Capitală.
Top 5 lanțuri hoteliere după cifra de afaceri (2016):
1. ANA Hotels S.A.
2. București Turism S.A.
3. Societatea Companiilor Hoteliere S.R.L.
4. Continental Hotels S.A.
5. Societatea de Tratament Balnear și Recuperare a Capacității de Muncă S.A.
Din totalul unităților turistice, facilitățile de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată reprezintă cea mai mare pondere, respectiv 1.774 de unități. Totodată, potrivit datelor INS, la finalul lui 2016 existau în țară 72 de parcuri cu rulote, campinguri și tabere.
Cifra de afaceri a restaurantelor s-a apropiat de 9 de miliarde de lei, în 2016
Tot la finalul lui 2016 existau în România 9.355 de restaurante, care au generat o cifră de afaceri de 8,7 miliarde de lei. Topul celor mai mari restaurante din punct de vedere al cifrei este condus de Premier Restaurants care opereaza lanțul McDonald’s. Acesta este completat de US Food network, compania ce operează lanțul de restaurante KfC și de American Restaurant System, compania ce deține brandul Pizza Hut.
Top 5 restaurante după cifra de afaceri (2016):
1. Premier Restaurants România S.A.
2. US Food Network S.A.
3. American Restaurant Sistem S.A.
4. Nadenka S.R.L.
5. RO – ARMY Catering S.A.
Tot în 2016, existau în România circa 1.150 de firme specializate în catering, care aveau circa 9.500 de angajați.
Comentariile sunt închise