Apple și Google: tehnologie pentru monitorizarea unei treimi din populație

Apple și Google au făcut un parteneriat pentru a adăuga o tehnologie pe platformele lor de smartphone-uri, care va atenționa utilizatorii dacă au intrat în contact cu o persoană cu Covid-19. Oamenii trebuie să opteze pentru sistem, dar are potențialul de a monitoriza aproximativ o treime din populația lumii.

Tehnologia, cunoscută sub numele de contact-tracing, este proiectată să reducă răspândirea noului coronavirus, spunându-le utilizatorilor că ar trebui să facă carantină sau să se izoleze după contactul cu o persoană infectată.

Rivalii de la Silicon Valley au spus că această tehnologie este construită în sistemele lor de operare iOS și Android în doi pași. La jumătatea lunii mai, companiile vor adăuga capacitatea pentru telefoanele iPhone și Android de a schimba fără fir informații anonime prin aplicații administrate de autoritățile de sănătate publică. Companiile vor lansa, de asemenea, cadre pentru aplicațiile de sănătate publică pentru a gestiona funcționalitatea.

Aceasta înseamnă că, dacă un utilizator este testat pozitiv pentru Covid-19 și adaugă aceste date în aplicația sa de sănătate publică, utilizatorii cu care a ajuns în apropiere cu câteva zile anterioare vor fi anunțați despre contactul lor.

În următoarele luni, ambele companii vor adăuga tehnologia direct în sistemele lor de operare, astfel încât acest software de urmărire a contactelor să funcționeze fără a fi nevoie să descarce o aplicație. Utilizatorii trebuie să se înscrie, dar această abordare înseamnă că pot fi incluse mai multe persoane. IOS-ul Apple și Android-ul Google au aproximativ 3 miliarde de utilizatori între ei, peste o treime din populația lumii.

Pandemia a ucis mai mult de 100.000 și a infectat 1,63 milioane de oameni. Guvernele au ordonat ca milioane de oameni să rămână acasă, trimițând economia globală într-un cod vicios. Se creează presiuni pentru a relaxa aceste măsuri și a trimite lumea din nou la muncă. Urmărirea contactului este o parte cheie a acestui lucru și poate ajuta autoritățile să combată o reapariție potențială a virusului, deoarece oamenii își reiau activitățile regulate.

Totuși, această tehnologie este controversată, deoarece implică partajarea informațiilor sensibile despre sănătate de la miliarde de oameni prin dispozitive mobile care își transmit în permanență locația. Unii politicieni și autorități de reglementare avertizează că intimitatea cetățenilor trebuie protejată.

Apple și Google au subliniat că sistemul lor păstrează confidențialitatea utilizatorilor. Consimțământul este necesar și datele despre locație nu sunt colectate. De asemenea, tehnologia nu va anunța utilizatorii cu care au intrat în contact sau unde s-a întâmplat acest lucru. Companiile au spus că nici nu pot vedea aceste date și au remarcat că întregul sistem poate fi închis atunci când este nevoie.

Un parteneriat atât de strâns între acești rivali este extrem de rar. Giganții tehnologici au concurat în sisteme de operare pentru smartphone-uri, magazine de aplicații, servicii media și tehnologie de recunoaștere vocală de ani buni. Cu toate acestea, ambele companii au dorit să își folosească resursele prodigioase pentru a ajuta la combaterea pandemiei.

Și alte organizații lucrează la identificarea contactelor. Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology la începutul acestei săptămâni au anunțat planurile pentru un sistem similar. Unele țări și dezvoltatori terți au încercat, de asemenea, să implementeze urmărirea contactelor pe telefoane, dar s-au confruntat cu probleme de confidențialitate și conectivitate pe care noul sistem este proiectat să le evite.

Continuarea articolului pe Bloomberg.com


vezi și…

FrieslandCampina România face angajări la fabricile din Cluj și Mureș

Comentariile sunt închise