Mărfurile fără trasabilitate, un potențial risc pentru România

Retragerea certificatului de sănătate veterinară a provocat neliniște în cadrul Clubului Fermierilor Români, întrucât autoritățile vamale nu vor mai putea controla calitatea mărfurilor provenite din Ucraina și destinația finală ale acestora.

Aceste mărfuri prezintă un risc pentru populația țării și pentru industria zootehnică, dar acest lucru nu oprește procesatorii din România să achiziționeze mărfurile la un preț atrăgător.

Drept urmare, Clubul Fermierilor Români, reprezentat de către Cezar Gheorghe, analist senior pentru comerțul cu cereale, a prezentat sâmbătă, 9 iulie 2022, un comunicat în fața delegației Parlamentului European, aflați în România într-o vizită informală.

Clubul a prezentat o analiză privind perturbarea agribusiness-ului românesc din cauza tensiunilor Ruso-Ucrainene. Aceștia au propus un plan care are ca scop diminuarea presiunii comerciale și logistice corespunzătoare industriei, cu focus pe folosirea eficientă a Portului Constanța și transportului dunărean.

Obiectivul principal al acestui plan fiind eludarea daunelor iremediabile asupra agriculturii românești, care pot fi cauzate de prețurile scăzute ale mărfurilor ucrainene față de prețurile mari ale mărfurilor românești, care vor trece în plan secundar și vor fi coborâte la nivelul de preț al celor ucrainene. Dar și dezvoltarea unui proces gradual pentru preluarea mărfurilor din portul Constanța, având ca scop mutarea transbordarea în România din Ucraina, acolo unde este posibil.

“În această perioadă a anului, portul nu ar fi trebuit să fie blocat, însă cu toate acestea, din cauza fluxurilor constante provenite din Ucraina, blocarea portului Constanța a fost inevitabilă. În prezent, portul nu poate suporta 22 de milioane de tone de marfă românească, 3-4 milioane de tone din Serbia și Ungaria, plus 8-12 milioane de tone de origine ucraineană prin tot complexul logistic.”, a declarat Cezar Gheorghe.

Inițiativa ucrainenilor de a plăti prețuri foarte mari pentru logistică, i-a făcut pe operatorii feroviari privați să-și îndrepte atenția către mărfurile ucrainene, iar operatorii transportului pe barjă fac același lucru.

Retragerea certificatului de sănătate veterinară este o decizie care anulează autorităților permisiunea de a mai controla calitatea mărfurilor de origine ucraineană și destinația finală ale acestora, riscând astfel intrarea pe teritoriul U.E. a mărfurilor care prezintă un risc în ceea ce privește standardele de siguranță a alimentelor și a hranei pentru animale, conform legislației europene în domeniu (Legea 178/2002 privind siguranța alimentelor și a furajelor – Standardele HACCP).

Clubul Fermierilor Români propune înființarea unui tampon de marfă în România pentru Ucraina, un efort la care trebuie să participe ambele țări, astfel încât România să fie protejată și, în același timp, să fie generate soluții pentru a crea fluxuri și rețele de stocare care să rezolve problema trasabilității.

Sursa: AgroInfo

Editor: Denis Gurau


 

Comentariile sunt închise