Creațiile pandemiei: bucătăriile-fantomă

Expresia “bucătărie-fantomă” trimite cu gândul la case bântuite și filme horror, dar realitatea este mult mai banală: bucătăriile-fantomă sunt business-uri care prepară mâncare, dar fără componenta de servire on-site, deci fără restaurant, chelneri, meniuri tipărite etc.

Numărul din ce în ce mai mare al acestora este în relație directă cu gradul de adoptare în mediul urban al aplicațiilor de food delivery.

Profilurile de pe aplicațiile de livrări ale bucătăriilor-fantomă nu diferă, însă, de cele ale restaurantelor propriu-zise, așa încât sunt practic percepute la fel de consumator. Un trend notabil în SUA este formarea de bucătării-fantomă centralizate, care deservesc mai multe branduri sau restaurante. Acestea sunt adesea amplasate în parcuri industriale de la marginea orașelor, unde chiriile sunt mult mai joase decât ar fi pentru un restaurant „cu vad” din centru.

Deși este imposibil de știut când anume a apărut prima bucătărie-fantomă, cert este că boom-ul pe care l-au cunoscut acestea este în strânsă relație cu pandemia de coronavirus și cu restricțiile de funcționare, respectiv de circulație impuse de guverne restaurantelor tradiționale, pe de o parte, și consumatorilor, pe de alta.

Unii operatori mai mici au adoptat bucătăriile-fantomă pentru a putea intra pe piață într-o perioadă în care deschiderea unui restaurant tipic era de neconceput. Atâta vreme cât tarifele nu tocmai mici ale companiilor de livrări sunt compensate de costurile operaționale mai mici decât cele presupuse de un restaurant tipic, bucătăriile-fantomă promit să supraviețuiască și post-pandemie.

În mod interesant, chiar și lanțuri americane mari de restaurante, ca Chili’s sau Applebee’s, au folosit bucătării-fantomă în timpul pandemiei pentru a menține cash-flow-ul, dar le-au păstrat și după ridicarea restricțiilor, pentru a testa rețete și produse noi de la adăpostul unor branduri anonime, în caz că acestea nu au succes.

 

Sursa: theconversation.com

Editor: Oana Bottez


 

Comentariile sunt închise