Firmele din HoReCa pot rămâne plătitoare de impozit micro în 2023

Foștii plătitori de impozit specific, care activează în domeniul HoReCa, au putut trece în ianuarie, dacă așa au decis, la impozitul micro, conform modificărilor stabilite la Codul fiscal prin OG 16/2022.

Acum, dacă în cursul anului 2023 se depășește cifra de afaceri de 500.000 de euro, firmele din HoReCa trebuie să treacă la impozit pe profit? Răspunsul scurt este nu, atât timp cât vorbim de veniturile din activitatea specifică domeniului lor.

Conform OG 16/2022, firmele care plăteau impozit specific la finele anului 2022 au trebuit să aleagă către ce regim se îndreaptă. Din ordonanță reiese că Guvernul a lăsat o libertate totală în alegerea regimului nou de impozitare pentru aceste firme, deoarece se prevede că se putea alege impozitul micro chiar dacă nu erau îndeplinite condițiile legale pentru a trece la acest regim. Ba mai mult, aceste firme pot aplica regimul micro făcând abstracție de regulile ce prevăd „ieșirea” către impozitul pe profit.

Prin urmare, chiar dacă, din activitatea HoReCa, veniturile companiilor depășesc, în cursul anului 2023, plafonul de 500.000 de euro, acestea rămân în continuare la regimul micro. Practic, nu sunt legate de condițiile aplicabile altor domenii de activitate, astfel că nu trebuie să facă tranziția către impozit pe profit.

Teoretic, această situație excepțională pentru foștii plătitori de impozit micro se poate păstra și dincolo de anul 2023, conform regulilor actuale ale Codului fiscal. Rămâne de văzut, însă, dacă reforma fiscală pregătită de Guvern va afecta sau nu această excepție începând din 2024.

Singura situație în care firmele din HoReCa trebuie să fie atente la plafonul de 500.000 de euro este cea în care derulează în paralel și alte activități în afara celor specifice domeniului HoReCa. Într-o asemenea situație, pentru veniturile din alte activități, este necesară trecerea la impozitul pe profit, în paralel cu aplicarea impozitului micro pentru veniturile din activitatea specifică HoReCa. Adică aplicarea noii forme a impozitului mixt.

Sursă: avocatnet.ro

Editor: Anca Ghiorghică


Comentariile sunt închise