Se vor închide magazinele, restaurantele și barurile din clădirile cu risc seismic

De la 1 august 2023 a intrat în vigoare Legea 243/2023, care aduce restricții serioase pentru magazine, teatre, farmacii, case de pariuri, restaurante și cluburi situate în clădirile cu risc seismic I și II din România, în special din centrul Bucureștiului. Această lege vizează și eliminarea afișelor publicitare de pe aceste clădiri, care sunt numeroase în centrul Capitalei.

Legea a fost inițiată la începutul anului de către Guvernul Ciucă și a fost puternic amendată în Parlament de către PSD și USR, pentru a fi promulgată în 20 iulie de președintele Iohannis. Aceasta a fost dezvoltată cu implicarea oficialilor Primăriei Capitalei, care administrează aproximativ 3000 de clădiri cu risc seismic ridicat din București.

Unul dintre obiectivele principale ale legii este eliminarea opoziției proprietarilor clădirilor, care au interese economice prin închirierea spațiilor sau a fațadelor și se opun programelor de consolidare. Pentru a impune închiderea activităților comerciale, poliția locală a Primăriei Capitalei și cele de la fiecare sector în parte vor identifica spațiile și vor notifica magazinele și proprietarii că acestea trebuie oprite. La fel se va proceda și în cazul afișelor publicitare, care vor trebui eliminate de pe fațade, stâlpi sau clădiri.

Legea se aplică tuturor clădirilor expertizate după normativul P100-3, adică după anul 2008, atunci când au fost introduse noi reglementări. Cu timpul, se vor notifica toate cele aproape 700 de clădiri expertizate și în anii anteriori, deoarece acestea se degradează în timp.

Mai mult decât eliminarea activităților comerciale și a afișelor publicitare, legea 243/2023 aduce și alte modificări semnificative pentru deblocarea programului național de consolidări. Acestea includ introducerea unei majorități de 50% plus unu pentru obținerea hotărârii asociației de proprietari pentru consolidare, garantarea statului a creditelor pentru reabilitarea seismică și subvenționarea chiriei pentru cei care se mută din clădirile ce intră în consolidare și depozitează bunurile.

Este important de menționat că Bucureștiul este unul dintre cele mai vulnerabile orașe în caz de cutremur, iar această lege vine în sprijinul măsurilor de prevenție și siguranță pentru locuitorii săi.

Sursă: G4media

Editor: Alexandra Băncilă


 

Comentariile sunt închise