Cafenelele, un business de lux?
Ca și producția de cacao, cultura de cafea nu arată promițător pentru următorii ani, ceea ce va influența negativ deschiderea unei cafenele.
Condițiile meteo sunt vinovate pentru costurile din ce în ce mai mari ale cafelei, marca Robustă și Arabică fiind într-o continuă creștere a prețurilor în rafturile magazinelor, deoarece producția anuală scade cu 10-20%. O situație similară a dus la o creștere cu câteva sute de procente a prețurilor la cacao în ultimele luni.
Prețul unei tone de cafea depășește 5.000 de dolari, în timp ce cacaua a ajuns la aproape 12.000 de dolari în perioada sa de vârf. De asemenea, trebuie menționat faptul că majorarea prețurilor pe piețele europene este legată și de blocarea parțială a Canalului Suez. Achiziționarea de cafea din Asia sau din anumite țări africane implică un traseu mult mai lung până în Europa.
În Italia, costul cafelei utilizate pentru espresso ajunge la 10-15 eurocenți, reprezentând 10-15% din costul final al produsului. Pe de altă parte, creșterea cererii este practic neîntreruptă, iar doi sau trei ani de producție dificili ar putea duce la o situație în care stocurile devin ireparabile. Acestea rămân deja la niveluri extrem de scăzute.
Sursă: Adevărul
Editor: Dana Budurnoiu
Comentariile sunt închise