FPIOR: Decizia de a nu majora TVA oferă predictibilitate și sprijin dezvoltării afacerilor

Călin Cozma, președintele executiv al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR), consideră că decizia de a nu majora TVA-ul le oferă antreprenorilor stabilitatea necesară pentru a-și planifica dezvoltarea și pentru a ieși din starea de incertitudine. Afirmația a fost făcută după întâlnirea de joi cu președintele Nicușor Dan.
„Mediul de afaceri și, în mod particular, sectorul HoReCa aveau nevoie de această asigurare ca să poată continua, deoarece cele mai multe companii autohtone se aflau exact în pragul de 3 % înainte de colaps. Aceasta este realitatea. Și, cu atât mai mult, salutăm și apreciem răspunsul rapid al președintelui României din această dimineață: TVA nu va crește. Ce înseamnă asta? Înseamnă că antreprenorii își pot face planuri de dezvoltare, pot ieși din starea de panică și se pot așeza într-o normalitate. Aceasta este cheia de boltă a oricărui business: previzibilitatea”, a declarat Cozma, conform comunicatului FPIOR.

Reprezentanții sectorului de afaceri consideră că perioada în care statul exercita presiuni excesive asupra firmelor s-a încheiat și atrag atenția că investițiile în orice domeniu aduc beneficii economice durabile.

Alex Costea, vicepreședinte FPIOR, a subliniat că, în Uniunea Europeană, țările cu turism dezvoltat mențin cote reduse de TVA pentru a stimula acest sector. Astfel, Germania aplică o cotă de 7%, Ungaria 5%, iar Polonia 8%. În țările cu turism deja consolidat, precum Franța, Italia, Austria și Spania, TVA-ul este puțin mai ridicat, în jur de 10%. De asemenea, există o tendință europeană de aplicare a cotei reduse de TVA pentru alimentele de bază, exemplificată prin Franța (5,5%), Spania (4% începând cu 2025) și Cipru (cota zero pentru produse esențiale). „Aceste cifre demonstrează că un TVA ridicat nu rezolvă probleme economice, ci, dimpotrivă, poate împiedica dezvoltarea pe termen lung”, a adăugat Costea.

Industria ospitalității a raportat recent o scădere semnificativă, cu o reducere a profitabilității de peste 35% și o diminuare medie a cifrei de afaceri cu 12% față de anul trecut.

„Având în vedere faptul că industria HoReCa își plătește la timp toate taxele și impozitele, fiind printre cei mai corecți contributori la bugetul de stat, majorarea unor taxe în perioada următoare ne poate duce într-un scenariu similar cu cel din 2020-2021. Datorită lipsei totale de predictibilitate, 40% din firmele care activează în domeniul HoReCa se află în acest moment la limită și există riscul real de închidere în lanț a firmelor din domeniu”, a avertizat Nicu Rusei, vicepreședinte FPIOR.

Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România este cea mai mare organizație națională a domeniului, reunind peste 1.000 de companii, reprezentând 24 de județe, municipiul București, 29 de patronate și mai mult de 26.000 de angajați.

Președintele României, Nicușor Dan, a primit joi la Palatul Cotroceni o delegație de reprezentanți ai mediului de afaceri autohton, discuțiile concentrându-se pe găsirea unor soluții comune pentru reducerea deficitului bugetar al țării.

Editor: Lucia Țanțuc


 

Comentariile sunt închise