Acvaponia, pești și fructe pentru profit
Un procedeu simbiotic de crestere a plantelor si pestilor
Acvaponia este o tehnică de îmbinare a unei ferme de pești cu o fermă hidroponică de legume și/sau fructe, rezultând un sistem integrat și închis, cu productivitate dublă. Sistemul funcționează datorită circuitulului natural al nitrogenului: în urma consumului de hrană, peștii produc amoniac, care este transformat de bacterii active în nitriți și apoi în nitrați, aceștia din urmă reprezentând fertilizatorul biologic pentru plantele din sistem. Prin absorbția și consumul nitraților, plantele filtrează apa, trasformând-o într-o sursă curată și proaspătă pentru pești. Astfel circuitul este închis, singurul element ce trebuie adăugat constant fiind hrana peștilor.
Crapul, păstrăvul și tilapia sunt speciile de pești cele mai potrivite pentru sisteme acvaponice, având în vedere atât cerințele lor de habitat, cât și potențialul de comercializare. Privind legumele și fructele, pot fi integrate mai mult de 100 de specii, de la salată, spanac sau fasole până la roșii, ardei, castraveți, vinete sau plante aromatice.
O fermă acvaponică susținută de un bazin cu 1000 litri de apă în care trăiesc 20kg de pește tilapia, poate produce în fiecare an 108 kg roșii, 720 bucăți salată și 60 kg pește. Investiția se ridică la 1800 lei, iar costurile operaționale anuale la 1650 lei. Venitul annual estimat ajunge la 3100 lei.
În cazul extinderii crescătoriilor de pește deja în funcțiune, investiția într-un sistem acvaponic își dublează profitabilitatea. Având în vedere că o parte importantă a echipamentului este disponibilă, mai trebuie investit doar în componenta de agricultură hidroponică, ce va fi ulterior conectată la bazinele piscicole existente.
Comentariile sunt închise