Scumpirile „ard” cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul

În luna septembrie 2018, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului  cu autovehicule şi motociclete) a scăzut faţă de luna precedentă, ca serie brută, cu 3,9% şi a crescut, ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 1,1%, informează INSSE.

Comparativ cu luna septembrie 2017, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a crescut, atât ca serie brută – cu 2,3% – cât şi ca serie ajustată – cu 2,8% – tot în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a scăzut, per ansamblu, cu 3,9%, în luna  septembrie 2018, comparativ cu luna precedentă, datorită scăderilor din vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (‐6,7%) şi din vânzările de produse nealimentare (‐3,8%).

De asemenea, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a crescut cu 1,1% în luna septembrie 2018, comparativ cu luna precedentă, în contextul creșterilor din comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+7,6%).

Uniunea Europeană a raportat o scădere cu 0,1% a volumului comerțului cu amănuntul în luna septembrie 2018, comparativ cu luna anterioară, potrivit Eurostat. Totodată, în luna septembrie 2018, comparativ cu luna septembrie 2017, comerţul cu amănuntul a crescut cu 0,8% în zona euro şi cu 1,5% în Uniunea Europeană.  Comerţul cu amănuntul în UE a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au înregistrat un avans de 2%, în timp ce vânzările de combustibili au crescut cu 1,9% iar cele de alimente, băuturi şi tutun au crescut cu 1%.

Comertul cu amănuntul este o formă de circulație a mărfurilor care constă în a cumpăra mărfuri pentru a le revinde consumatorilor finali, în cantități mici și în stare de a fi întrebuințate.

Conform definiției, cifra de afaceri reprezintă „veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta”. Cifra de afaceri nu include TVA și nici veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.


 

Comentariile sunt închise