Francezii declară război aditivilor alimentari periculoși
Grupul francez pentru apărarea drepturilor consumatorilor UFC-Que Choisir a publicat o compilație în care atrage atenția autorităților europene competente că un sfert dintre aditivii autorizaţi în produsele alimentare comercializate în Europa sunt periculoși și ar trebui să fie interzişi, din cauza riscurilor pe care le prezintă asupra sănătăţii, relatează AFP, citată de Agerpres.
UFC-Que Choisir a revizuit cercetările publicate de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) şi a conceput o grilă de evaluare a aditivilor alimentari permişi, a celor consideraţi acceptabili şi a celor care ar trebui evitaţi, scriu jurnaliștii de la ziarul Bursa.
Dintre aditivii alimentari ce ar trebui interziși, UFC-Que Choisir specifică nitraţii şi nitriţii prezenţi în jambon (E249, E250, E251, E252) – suspectați că prezintă un risc crescut pentru dezvoltarea cancerului de colon, caramelurile cu sulfit de amoniu (E150c, E150d) – care pot fi cancerigene şi coloranţii azoici prezenţi în produse de cofetărie (E102, E104, E110, E122, E124, E129) – care pot provoca hiperactivitate în rândul copiilor.
În acest fel, UFC-Que Choisir face apel la autoritățile europene competente să interzică 87 de aditivi alimentari despre care s-a demonstrat științific că sunt periculoși pentru sănătate.
În replică, Asociaţia Naţională a Industriei Alimentare (ANIA) din Franţa consideră că aditivii în cauză nu prezintă riscuri pentru sănătate: „Sarcina de a-i face cunoscuţi revine autorităţilor ştiinţifice şi autorităţilor publice, nu unei publicaţii pentru publicul larg”, se arată într-un comunicat remis de ANIA.
Comentariile sunt închise