Fermierii români, atrași de agricultura pe verticală
Agricultura pe verticală reprezintă un concept relativ nou apărut în contextul urbanizării tot mai accentuate și crizei alimentare care amenință omenirea. Căutând soluții pentru a-și maximiza producția, fermierii au început să practice acest tip de agricultură ce presupune ca în locul unei culturi pe o suprafață plană de mari dimensiuni să fie cultivate legume pe mai multe niveluri, pe suprafețe mult diminuate.
Marian Baronescu este unul dintre fermierii din România care a cultivat pe verticală pepeni galbeni din soiul Kemer, adus din Turcia. Sera sa, care are 500 de metri pătrați, se află la Perișor, în județul Dolj. Aici, plantele cresc înalte de peste 2 metri și dau o producție de patru ori mai mare faţă de o cultură tradiţională. „Eu am aici 1.500 de fire care fiecare dacă ar face câte 6 kilograme ar fi aproximativ minim 10 tone. 10 tone pe 5 arii. Sunt 200 de tone la un hectar. Eu vin cu producţii mari pe mici suprafeţe şi este rentabil”, a declarat Marian Baronescu pentru Știrile Protv.
Un alt agricultor, de data aceasta din Bihor, pe nume Kondor Ferenc, cultivă pe verticală ardei, roşii, castraveți şi vinete.
„În grădini, se cultivă castraveţii pe orizontală, dar în solarii, ca să avem plante sănătoase şi viguroase, am ales varianta palisată. Asta este o variantă foarte economică şi ecologică. Se obţin produse de calitate, fără stropiri exagerate, pentru că frunzele nu sunt în contact cu solul, astfel agenţii patogeni ajung mai greu la frunze. În plus, produsul finit este unul curat, nu are contact cu solul”; explică Kondor Ferenc,
tot pentru Știrile Protv. Fermierul susține că producția obținută de pe un metru pătrat cultivat este de 10 – 12 kilograme, ceea ce înseamnă dublu faţă de cea obţinută de pe aceeaşi suprafaţă, cultivată însă tradiţional.
Conceptul de fermă pe verticală a fost introdus în anul 1999 de Dickson Despommier, profesor de microbiologie şi ecologie în cadrul Universităţii Columbia din New York, iar în 2009 revista TIME a nominalizat agricultura verticală drept invenţia anului.
Comentariile sunt închise