Bucharest Food Summit – Epoca post-IT în agricultură

Cu prilejul Bucharest Food Summit 2018, Varujan Pambuccian, deputat în cadrul Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor, a abordat aspecte legate de domeniul agricol și industria alimentară, în contextul erai digitale în care ne aflăm.

„Practic, epoca de dezvoltare a it-ului s-a încheiat de ani buni. Acum, vorbim de epoca post-it, epocă caracterizată de patru tehnologii majore – de robotică industrială, de inteligența artificială, de fabricația aditivă și, mai ales, de tehnologia sintetică. În ceea ce privește robotica industrială, problema nu mai este una de producție, ci de proximitate de locuri de desfacere, adică nu ne mai propunem să avem concentrați roboții într-o locație, ci să-i dispersăm cât mai aproape de locul de desfacere, pentru că ei pot să creeze obiecte complet noi într-un timp foarte scurt, adică ei pot reconstitui o linie nouă de producție foarte repede. Aceasta este caracteristica celei de-a patra revoluții industriale, așa cum o definesc cei care o dezvoltă”, a precizat Varujan Pambuccian.

În continuarea discursului, domnia sa a vorbit despre avantajele inovației tehnologice din domeniul agricol, subliniind în acest sens costurile mult mai mici pentru fermieri, dar și reducerea masivă a forței de muncă umane:

„În agricultură, cei mai cunoscuți roboți sunt roboții de muls vaci, operațiunea făcându-se fără intervenție umană. Costă mult, cam 180 mii de dolari o astfel de mașinărie, dar pentru o fermă mare, banii aceștia sunt amortizați foarte repede, ceea ce reprezintă un avantaj extraordinar, pentru că reușești să produci mult mai ieftin decât cel care produce cu oameni. În general, roboții asta fac, înlocuiesc forța umană, care începe să conteze din ce în ce mai puțin. Practic, un fermier poate controla o întreagă flotă de tractoare, de acasă, de la un calculator cu trei terminale. Tractoarele se alimentează singure, își schimbă utilajul singure, lucrează 24 de ore din 24, 7 zile din 7 și nu cer în schimb decât combustibil și întreținere. Aici vorbim deja de o reducere masivă a forței de muncă”, a mai spus Varujan Pambuccian.


 

Comentariile sunt închise