Fermentație anaerobă pentru fermieri și producători alimentari
„Fermentația anerobă” ar putea face ca milioane de tone de deșeuri alimentare să nu mai fie aruncate.
Compania britanică Alpheus Environmental, una din cele mai mari companii din domeniul apelor și al apelor reziduale, cere guvernului un sprijin mai substanția pentru marile companii din industria alimentară și de băuturi care vor să investească în propriile instalații de fermentație anaerobă.
Din analiza actualelor mecanisme de finanțare și a stimulentelor acordate în prezent, rezultă că pentru marii producători este mult mai eficient din punct de vedere al financiar să-și reducă costurile cu energia prin cumpărarea de active în afara locațiilor lor de producție (de ex. ferme solare în Scoția) decât să producă energie din propriile reziduri prin instalații de fermentație anaerobă chiar la fața locului.
Costurile de oportunitate sunt semnificative deoarece milioane de tone de reziduri, care acum sunt aruncate sau scurse în sistemele de canalizare, ar putea fi utilizate pentru a produce bioenergie, produse reziduale biosolide sau să alimenteze cu mari cantități de biogaz rețeaua de gaze națională.
Actualele mecanisme de finanțare și stimulare favorizează fermierii și companiile alimentare mici. Procesul de fermentație anaerobă a cunoscut o creștere spectaculoasă de 800%, numărul de astfel de unități crescând de la 50 în 2012 la 450 în 2018. Pe de altă parte, însă, există mai puțin de 50 de uzine mari cu fermentație anaerobă în Marea Britanie, dar numărul lor a crescut doar cu 100% în aceeași perioadă.
Pentru producătorii mari care vor să investească în astfel de instalații, stimulente nu prea există și, de aceea, investiții de acest gen care presupun milioane de lire sterline sunt considerate riscante. Autorii analizei consideră că guvernul, împreună cu industria de reciclare a apelor reziduale și cu producătorii alimentari și de băuturi, trebuie să găsească soluții pentru a face această tehnologie mult mai accesibilă. Altfel, există riscul rămânerii în urmă a producătorilor britanici.
Citește și…
Comentariile sunt închise