Vehicule autonome europene: Wi-Fi sau 5G?

Statele membre ale Uniunii europene au votat în favoarea tehnologiei 5G pentru conectarea viitoarelor vehicule autonome, contrar avizului Parlamentului și Comisiei favorabile standardului Wi-Fi.

Care va fi tehnologia care va asigura conectivitatea în cadrul sistemelor de autovehicule autonome conectate/interconectate? La începutul lunii, votul statelor din cadrul  Uniunii Europene a indicat preferința pentru tehnologia mobilă 5G: 21 de țări s-au pronunțat în favoarea acestei tehnologii, contrar opoziției „greilor” precum Franța, Germania și Italia, precizează Reuters.

La începutul acestui an, Parlamentul European dăduse un aviz favorabil cu privire la standardul Wi-Fi, deja disponibil și prezumat ca oferind garanții mai bune în ceea ce privește securitatea cibernetică. Această poziție a fost aprig susținută în mod deosebit de cei mai mulți deputații europeni. La fel, aceeași poziție au avut-o și membrii Comisiei Europene, se menționează pe portalul Degroup News.  Acea decizie fusese considerată ca o victorie pentru producători precum Volkswagen, Renault sau Toyota, care s-au declarat susținători ai tehnologiei Wi-Fi ca mijloc de comunicare între vehiculele conectate. De cealaltă parte, Daimler, BMW, Ford sau PSA trebuiau să accepte „înfrângerea 5G”.

În schimb, susținătorii tehnologiei 5G afirmă că deși perspectivele pentru disponibilitatea lărgită a acesteia sunt mai îndepărtate, utilizarea 5G pentru autovehiculele autonome și serviciile de telecomunicație este cea mai potrivită. Discutăm despre o piață care ar putea genera venituri imense de  zeci sau sute de miliarde de euro pentru producătorii auto, operatorii de telecomunicații și producătorii de echipamente

„Vom continua să discutăm cu reprezentanții  statelor membre pentru a răspunde îngrijorărilor lor și să găsim o soluție potrivită”, a declarat într-un comunicat comisarul pentru Transporturi, Violeta Bulc, după votul din Consiliul European.

De menționat că soluțiiele Wi-Fi (denumită C-ITS – Cooperative Intelligent Transport Systems) și 5G (cunoscută ca C-V2X – Cellular Vehicle-to-Everything) utilizate pentru platformele de vehicule autonome nu sunt, în prezent, interoperabile, se mai menționează pe portalul Numerama.


citește și…

Topul mondial al celor mai bune restaurante în 2019

Comentariile sunt închise