Exporturi în China cu trenul express, via Pireu

Mărfurile românești ar putea ajunge mult mai repede în China, dacă transportul s-ar face cu ajutorul trenulului express dintre China și Uniunea Europeană, prin portul Pireu. Un plan ambițios, despre care au discutat miercuri, 31 iulie, Petre Daea, ministrul Agriculturii, și ambasadorul Chinei în România, Jiang Yu.

Principalele teme în cadrul întâlnirii au vizat aspecte privind exporturi în China de produse agroalimentare, deschiderea pieţei chineze pentru produsele româneşti, cum ar fi mierea, vinul, floarea soarelui, carnea de bovine și identificarea unor soluții pentru transportul mărfurilor, consolidarea cooperării pentru transferul de tehnologie și a investițiilor chinezești în România, precum și stimularea schimburilor comerciale, se arată într-un comunicat al MADR. Ambasadorul Chinei în România a precizat că agricultura reprezintă unul din domeniile importante de colaborare bilaterală dintre cele două țări. Domnia sa s-a arătat interesată de o mai bună prezenţă a produselor agroalimentare româneşti pe piaţa din China, la expozițiile și târgurile de profil, menţionând că apreciază competitivitatea produselor româneşti și că există deschidere pentru piaţa chineză, cu respectarea criteriilor privind calitatea și cantitatea.

În cadrul întâlnirii, Jiang Yu a prezentat existența unui plan ambițios pentru transportul mărfurilor din România folosind trenul express dintre China și Uniunea Europeană, prin portul Pireu. De asemenea, au fost expuse avantajele tehnologice de care beneficiază agricultura chineză, privind sistemele de irigații și utilajele agricole, iar partea chineză și-a manifestat interesul pentru consolidarea cooperării în tehnologia și industria agricolă în vederea obținerii unor avantaje mutuale, un model în acest sens fiind Parcul Științific și Tehnologic pentru Agricultură China-România. Ambasadorul Jiang Yu și-a exprimat convingerea că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va continua să creeze un mediu favorabil pentru transferul de tehnologie și investiții din partea întreprinderilor chineze.

Ministrul Daea a remarcat îndelungata tradiţie a relaţiilor de cooperare dintre România şi China, amintind acțiuni concrete, respectiv schimburi tehnologice importante, în domeniul viticulturii și al aviculturii între România și China, care au apropiat interesele celor două state. Ministrul a propus ca în perioada următoare să fie organizată o întâlnire între directorul general al Casei de Comerț Agroalimentar Unirea și echipe de specialiști chinezi, în vederea stabilirii elementelor și a posibilităților concrete privind exportul de vin, dar și al altor produse obținute în țara noastră, precum și discutarea importantelor aspecte conexe: oferta de export, structura acesteia și cantitatea, modalitățile de transport, condițiile fito-sanitare, de sănătate și calitate pe care trebuie să le îndeplinească produsele solicitate.

Totodată, ministrul Petre Daea a apreciat oportunitatea realizării transferului de informații privind realizarea schimbului tehnologic în domeniul irigațiilor, în cazul în care există interes investițional din partea întreprinzătorilor chinezi în acest sector în România, întrucât, deși statul român alocă sume importante pentru investiții, sunt multe alte obiective care ar putea fi abordate.


 

 

 

 

 

 

Comentariile sunt închise