Piața globală a roboților agricoli va crește spectaculos în următorii 5 ani

Pentru perioada următorilor cinci ani, rata medie anuală moderată de creștere a pieței în domeniu agriculturii de precizie este de aproximativ 10 miliarde de euro, însă după perioada anilor 2024-2025 se așteaptă alte creșteri spectaculoase.

Termenul „agricultura 4.0” a fost creată în analogie cu expresia „industria 4.0”. De altfel, este poate și cea mai bună analogie care se poate face. Evoluția sectorului industrial se împarte în patru etape. În anii 1880, acest sector a suferit o transformare majoră datorită apariției mașinilor cu vapori: aceasta a fost industria 1.0. Introducerea electricității corespunde industriei 2.0. Cea de-a treia fază a transformării industriale este caracterizată prin introducerea informaticii și automatizării în procesele ce au loc în procesele de asamblare. Industria 4.0 conține ultimele transformări operate datorită digitalizării și posibilității de interacționare și comunicare. Aici apare și noțiunea de internetul tuturor lucrurilor, al obiectelor conectate la internet etc. Agricultura 4.0 este de fapt o revoluție în domeniu. O revoluție care abia a început, dar care se extinde cu o viteză amețitoare.

În ziua de azi, aproape toate mașinile și utilajele, și întregul mediu al procesului de producție transmit în timp real  informațiile referitor la starea și performanțele lor. Aceste informații centralizate, de exemplu, în exploatația agricolă, oferă operatorilor posibilitatea de control asupra diferitelor mașini, ținând cont de starea altor aparate. În acest mod, este posibilă automatizarea și robotizarea completă a procesului de producție.

Inteligență artificială pentru optimizarea performanțelor din agricultură

„Robotii și tehnologiile de automatizare au un potențial uriaș de a îmbunătăți calitatea și randamentul recoltelor, de a reduce cantitatea de substanțe chimice utilizate, de a rezolva deficiențele de forță de muncă și de a oferi o bază solidă pentru sustenabilitatea economică a lucrărilor agricole pe suprafețe mai mici. Acești factori determină o cerere puternică de roboți pe tot parcursul procesului agricol, inclusiv pentru plantarea, recoltare , sortare, însămânțare, pulverizarea de produse fitosanitare și manipularea materialelor”, se menționează în raportul privind evoluția roboților agricoli, elaborat de experții agenției specializate de cercetare a pieței Tractica.  Astfel, se estimează că, în anul 2025, piața globală a roboților agricoli va ajunge la 79,86 miliarde de euro (87,9 miliarde de dolari SUA), ceea ce va însemna oportunități uriașe pentru companiile active din domeniu, dar și pentru noi participanți. Pentru comparație și pentru a remarca creșterea spectaculoasă care urmează, trebuie specificat că anul trecut această piață a însumat doar  6,82 miliarde de euro (7,5 miliarde de dolari). Pentru perioada următorilor cinci ani, rata medie anuală moderată de creștere a pieței în domeniu agriculturii de precizie este de aproximativ 10 miliarde de euro, însă după perioada anilor 2024-2025 se așteaptă alte creșteri spectaculoase. Doar pentru perioada sus-menționată, 2024-2025 se prognozează o creștere a pieței de peste 12,7 miliarde de euro (14 miliarde de dolari)

vezi și…

Invazia agriculturii 4.0

Comentariile sunt închise