Invazia agriculturii 4.0

Ce este agricultura 4.0? Pentru experți, vizionari și afaceriști pragmatici reprezintă o piață a roboților dedicați în creștere spectaculoasă cu peste 10 miliarde de euro anual. Iar pentru profani, imaginea reprezentativă este cea a unei activități agricole ultramecanizate cu interferențe digitale, o adevărată uzină în aer liber, modernă și robotizată. Bineînțeles, imaginea trebuie completată cu asistența asigurată de către inteligența artificială echipamentelor puse la lucru.

 Drone, vehicule autonome, Big Data

În următoarele două decenii, potrivit experților Organizației Națiunilor Unite (ONU), producția de produse alimentare va trebui să crească cu cel puțin 60% pentru a se putea asigura resursele necesare de hrană pentru o populație în continuă creștere numerică. Această provocare vine într-un context al unor mari dezbateri legate de ecologie, de protecție a mediului înconjurător, la care se adugă o diminuare evidentă a resurselor (apă, terenuri, îngrășăminte, mână de lucru și altele).

Drone, roboți, tractoare cu ghidaj prin sateliți, vehicule autonome, senzori inteligenți, dar și analiza datelor cu ajutorul Big Data și al inteligenței artificiale: noile tehnologii se extind cu o viteză de neimaginat în domeniul agricol și vor transforma complet modul de lucru în ferme. În esență, de fapt toate aceste lucruri nu fac altceva decât să ducă la extrem optimizarea performanțelor economice: maximizarea producției agricole și reducerea semnificativă costurilor, respectiv a pierderilor. Eficientizarea fermelor agricole și ameliorarea producțiilor se vor realiza corespunzător tocmai cu aceste noi tehnologii. Toate acestea aduc în discuție și o altă problemă care va trebuie atent analizată de experți. Tot specialiștii ONU au semnalat faptul că la nivel global nu exploatațiile agricole gigant asigură cel mai mare procent de hrană, ci fermele tradiționale de micii dimensiuni. Din acest motiv, experții susțin că liberalizarea investițiilor și a comerțului și introducerea noilor tehnologii vor trebui susținute prin adoptarea unor politici agricole adaptate pentru susținerea micilor fermieri.


vezi și…

Nicolae Badea, CEO Computerland: departajare între companii, după implementarea AI (partea I)

Comentariile sunt închise