Mihai Focșa: „În IT, doar rezutatul contează. Este bun sau nu, ca și mâncarea!” (Partea 1)

În urmă cu 40 de ani, Mihai Focșa, a lăsat România și a plecat în Franța, unde a cunoscut culmile succesului. N-a scăpat, însă, de dorul de casă, iar într-o bună zi s-a întors să împărtășească și românilor din tainele meseriei pe care o stăpânește atât de bine. Le „savoir-faire”, cum spun francezii. Și nu este tot, vrea să-i obișnuiască să învețe să mănânce bine, adică cu gust, sănătos, de calitate și cât mai des.

„Dacă aș vrea să fiu lucid, normal, este mai frumos în Franța, mai multă civilizație, multe lucruri diferite, dar eu sunt român. Poți să te duci cu mare plăcere să vizitezi un muzeu sau o grădină frumoasă, dar până la urmă tot acasă te întorci”, mărturisește Mihai Focșa, un antreprenor româno-francez îndrăgostit de IT și de gastronomia de înaltă clasă. Un perfecționist, am putea spune, între două lumi extraordinare, atât de depărtate, la prima vedere, și de apropiate în același timp. Meritul lui este că a reușit să stabilească punțile de legătură, conexiunile ce unesc două țări ce-i sunt atât de dragi. Iar astăzi, dacă-l pui să aleagă între un francez și un român, îi vrea pe ambii; ceea ce spune multe despre omul de afaceri Mihai Focșa.

„La mine, niciun colaborator nu este inutil. Francezul este mai disciplinat, pentru că are mai multă experiență, seriozitate din cauza istoriei, impregnat de  valoarea muncii, ei sunt obișnuiți să muncească dintotdeauna. De cealaltă parte, unii români cred  că le știu pe toate: să facă, să ia decizii, să dreagă, dar alt român este aplicat, perseverent, inteligent, vrea să învete,  doritor de succes personal și colectiv, pe scurt, este un colaborator tânăr de 20-30 de ani”, recunoaște Focșa, care se declară mulțumit de calitatea echipei pe care a reușit să o consolideze în cei 30 de ani de activitate. Este vorba de QSP- SYSTEMS, o societate de servicii în ingineria specializată în informatică, cu 120 de salariați și birouri în Franța și România, ce și-a câștigat un loc binemeritat pe piața din Hexagon. Doar un detaliu: printre clienți se numără peste 300 de spitale publice și private din domeniul sănătății.

Un bilanț de-a dreptul impresionant, o dimensiune a business-ului, recompensat cu trofeul L’As des Leaders în judetul Lot et Garonne pentru cel mai bun antreprenor al anului 1999, la care românul Mihai Focșa, cel ce în urmă cu 40 de ani lăsa în urmă România pentru a-și găsi cu adevărat un rost în viață, nici măcar n-a avut curajul să se gândească vreodată, darmite să viseze la un asemenea nivel. Și, mai mult decât atât, într-o bună zi, s-a decis să se întoarcă acasă și să pună pe picioare un business și aici. Un risc asumat, la urma urmei, dar fără de care nu s-ar fi simțit împlinit el ca om.

„Patriotismul este ca și dragostea, eu găsesc că trebuie să-l arăți, mai mult decât să-l vorbești. Eu m-am întors acasă cu dorința de a face ceva pentru România. Nu am câștigat niciun ban aici, practic, nu am făcut decât să cheltui bani sau să creez posturi de muncă, să aduc comenzi din Franța. Dacă ar fi câteva mii de antreprenori ca mine, cu siguranță că altfel ar arăta România (…). Dacă ar fi să mă iau după confortul meu personal, m-aș intoarce mâine în Franța și aș rămâne acolo. M-aș duce în vacanță în Austria, Suedia sau Grecia. Nu știu dacă cei care muncesc ca mine își pun întrebarea aceasta, este evident că dacă te-ai gândi la confortul tău personal sau la risc n-ai face toate astea. Când construiești ceva, riști să și strici sau poti să nu reușești”, mărturisește Mihai Focșa.

vezi și…

Topul mondial al celor mai bune restaurante în 2019

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim