Alexandru Stănescu: Mărirea capacităților de procesare și asocierea agricultorilor, soluții pentru reducerea deficitului în comerţul agroalimentar

Deși obținem an de an producții agricole record la nivel European, una dintre cele mai acute probleme ale agriculturii româneşti este deficitul continuu înregistrat în comerţul cu produse agroalimentare. Alexandru Stănescu, președintele Comisiei de Agricultură din cadrul Camerei Deputaților consideră însă că există soluții pentru reducerea acestui deficit, atât prin stimularea micilor agricoltori de a se asocia în cooperative, cât și prin extinderea accelerată a unităților de procesare. Despre această situație a deficitului în comerțul cu produse agroalimentare, dar și despre stadiul actual al modificărilor la Legea vânzării terenurilor agricole ne-a relatat mai multe amănunte, într-un interviu acordat revistei noastre, președintele comisie de Agricultură din Cameră, Alexandru Stănescu

  • Una dintre principalele priorităţi pe agenda Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților a fost, și în actuala sesiune, modificările la Legea vânzării terenurilor agricole. Când estimați că vor fi aprobate și adoptate aceste modificări?

Evit, în prezent, să mai vorbesc despre o dată fixă în legătură cu adoptarea modificărilor la Legea 17/2014 pentru că au mai fost câteva declarații înainte date și nu ne-am încadrat la termenele previzionate. Lucrăm de un an și jumătate pe aceste modificări. Adoptarea unei legi în Parlament nu este dependentă de o singură persoană, chiar dacă este președintele unei comisii. Mai ales dacă rapoartele sunt distribuite în lucru pe mai multe comisii. Vreau însă să menționez că noi, cei din Comisia de agricultură am reușit să avem o formă de modificare a Legii 17 (Legea vânzării terenurilor agricole), încă din noiembrie anul trecut. Din păcate, s-a lucrat mai încet la alte comisii și vâzând că nu a intrat în plenul Camerei Deputaților, am reluat-o la Comisie, am organizat grupuri de lucru noi, am mai modificat unele aspecte unde am mai considerat noi că este nevoie și credem că în actuala formă am realizat o formulă de bun simț, în conformitate cu cerințele Comisiei Uniunii Europene. Noi credem acum că totul este în regulă și formularea actuală poate trece de verificările oricărei instituții autorizate. Încercăm ca în prima lună din sesiunea următoare, în februarie, să plece către președinte. Ne propusesem inițial să definitivăm acest aspect pentru luna noiembrie a acestui an, dar nu s-a reușit, iar acum actuala sesiune este spre sfârșit. De aceea, evit în prezent să mai spun termene foarte precise.

  •  An de an, România înregistrează recolte record, în special la cereale și cu toate acestea deficitul înregistrat în comerţul cu produse agroalimentare continuă să fie o problemă. Ce măsuri urgente s-ar putea întreprinde pentru diminuarea acestui deficit?

Din păcate, exportăm materie primă și nu prea putem să valorificăm la valori maxime ceea ce produce agricultura noastră. Să ne gândim, în primul rând, la ce producții record de cereale avem. Suntem campionii europeni la producțiile de porumb, grâu, floarea soarelui, la rapită. Foarte important este ce vom cuprinde în Planul Național Strategic în cadrul viitorului mecanism financiar, pentru că va trebui să dirijăm sume mari de bani către zona de procesare. Trebuie să reușim să înființăm mai multe unități de procesare în agricultură. Acesta este lucrul care ar rezolva cea mai mare parte din probleme.

De asemenea, trebuie să mai menționez că au fost luate deja niște măsuri bune de către guvernanți, de exemplu, la ajutoarele de minimis, la tomate, unde producția a crescut foarte mult. Însă, va trebui să lucrăm mai mult pentru a îndemna populația României să consume tot mai multe produse din producția internă. Cred că pe acest segment suntem pe drumul cel bun, direcția este una corectă. O problemă care rămâne în continuare de lucrat la ea este că trebuie să ducem produsele românești acolo unde este consumatorul român care le solicită. Știm foarte bine că produsele trebuie să ajungă în supermarket-uri, pentru că acolo se comercializează cele mai mari cantități de produse. Tot în acest sens, în Parlament, am reușit să modificăm Legea Cooperației pentru ca agricultorii să poată să se grupeze în cooperative agricole. Este o procedură pe care nu am inventat-o noi, ci agricultura occidentală s-a dezvoltat orientându-se către agricultorul mic, care lucrează prin intermediul acestor cooperative agricole. Noi trebuie doar să îi îndrumăm pe oameni, pe producătorii mici să se asocieze în aceste cooperative agricole.

Vezi și…

Mihai Focșa: „În IT, doar rezutatul contează. Este bun sau nu, ca și mâncarea!”

Comentariile sunt închise