Călin Ile, FIHR: Domeniul hotelier din România este o opțiune viabilă pentru orice investitor

Industria hotelieră românească constituie o opțiune viabilă pentru orice investitor, datorită unor avantaje cum ar fi contextul regional favorabil, potențialul imens de creștere, faptul că România are una dintre cele mai prietenoase fiscalități din Europa pentru turism, forța de muncă pregătită sau resursele turistice importante, susține Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR). El a vorbit într-un interviu acordat FoodBiz și despre tendințele așteptate pentru viitorul imediat, inclusiv de prezența fondurilor de investiții. Ne așteaptă momente favorabile, provocatoare pentru care este bine să ne pregătim din timp, mai atrage atenția președintele FIHR.

-Este industria hotelieră românească un domeniu profitabil pentru investitori? Care sunt tendințele pentru viitorul apropiat?

Astăzi domeniul hotelier din România reprezintă o opțiune viabilă pentru orice investitor. Spunem aceasta bazându-ne pe

–          CONTEXTUL REGIONAL FAVORABIL – vedem creșterea înregistrată de toată zona Europei de Est cu România printre țările din frunte

–          POTENȚIAL IMENS DE CREȘTERE, venit din faptul că plecăm totuși de la rezultate mici în domeniu și de la prezența hotelieră redusă, ceea ce ne dă șansa unei creșteri însemnate

–          FISCALITATE FAVORABILĂ – avem una dintre cele mai prietenoase fiscalități din Europa pentru turism

–          FORȚA DE MUNCĂ PREGATITĂ  – vedem milioane de români care performează cu succes în diaspora sau pe vasele de croazieră care ar reveni cu drag acasă la momentul potrivit

–          ȚARĂ MARE CU RESURSE TURISTICE IMPORTANTE – diversitatea geografică, suprafața mare, apartenența la UE și NATO, dau elementele de siguranță și de success a unei investiții în domeniul hotelier pentru anii următori.

Ca tendințe pentru viitorul  apropiat spunem că va conta din ce în ce mai mult profesionalismul în derularea investiției – se va merge din ce în ce mai mult pe argumente raționale de genul return of investment și nu pe investiții de portofoliu generate de dorința subiectivă a investitorului.

Tot ca tendință putem spune că se va merge pe unități de talie medie spre mare, pentru că aduc avantajele economiei de scală și permit o operare eficientă.

Va fi nevoie de profesionalizarea operării și aceasta se va face fie prin afilieri la lanțuri internationale, fie la aducerea de personal calificat de către operatorii români.  Cu ieșirea treptată a investitorilor din implicarea în partea de operare.

Vom vedea o prezență mai activă a investitorilor institutionalizați de tip fonduri de investiții, mai ales după succesul înregistrat de Apex Alliance și implicit și un număr mai mare de tranzacții înregistrate anual în industria hotelieră. Per total ne așteaptă momente favorabile, provocatoare pentru care este bine să ne pregătim din timp.


vezi și…

 Călin Ile, președinte FIHR: Bucureștiul rămâne principalul oraș care atrage investiții în turism

 

 

Comentariile sunt închise