“La Horincie”, un business unic de la Maramureș

Ștefan Gogotă este un maramureșean inimos, care rescrie povestea distilatelor românești. Duce, însă, mai departe și tradiția familiei, cunoscută în Maramureș pentru distileria proprie, înființată în 1957 în Valea Sebeșului, într-o vreme în care puțini erau cei care aveau curaj să dezvolte o afacere. De altfel, a și fost prima distilerie din zonă recunoscută de autorități. După 1989, producția a continuat, însă doar pentru prieteni și cunoscuți timp de vreo 15 ani, după care Ștefan Gogotă a decis că a venit momentul să treacă la treabă, pentru ca și alții să se bucure de o “horincă” adevărată.

Așa a și apărut pe piață marca “La Horincie”, produsă de Gogota Distillery, printr-un procedeu artizanal atent verificat și totodată diferențiat față de procedeele foloste de alți producători.

„Făurim Horinca din fructe selecționate, foarte atent fermentate, fără zahăr adăugat. Fructele provin din livezi certificate BIO. Prelucrarea și selecția este manuală și atent controlată, fiind folosite doar fructele cele mai coapte și aromate de categorie superioară pentru a obține distilatele cele mai aromate și pline de gust”, spune Ștefan Gogotă, „La Horincie”.

Iar când vorbește de fructe se referă la o întreagă gamă, de la prune – cel mai bun randament-, mere, pere, până la căpșuni sau gutui – cel mai redus randament. Se gândește, însă, ca pe viitor să mărească paleta de fructe pentru a-și extinde gama de distilate.

Procesul de producție presupune o dublă distilare, care are loc în cazane tradiționale din cupru cu foc direct, etapă extrem de importantă și definitorie pentru calitatea distilatului care va merge mai departe la maturare. Foarte importantă este menținerea in conditii optime pe durata distilării a temperaturilor specifice fiecărui moment, dar și modalitatea de separare a fracțiilor, metodă prin care se separă alcolurile nedorite. Chiar dacă aceasta presupune pierderea unei cantități mari, ea este compensată de calitatea distilatului rămas.

“Sunt considerate băuturi tradiționale româneşti acelea care au culoarea galbenă sau galben aurie obținută strict după maturarea în butoaie de stejar, după normele UE si legislatia intern”, povestește Gogota.

Maturarea este o etapă esențială în procesul de producție. Distilatele sunt maturate între 1 și 4 ani în butoaie frantuzești din stejar românesc, rearse printr-o metodă inovativă proprie brevetată. Horinca este selectată, cupajată și imbuteliată manual în loturi mici printr-o tehnică unică de filtrare pentru a-i păstra taninii, culoarea și aromele care-i conferă gustul și savoarea în urma învechirii în butoaie, mărturisește Gogotă.

Pentru că producția nu este foarte mare, ea poate fi achiziționată doar online de pe site direct de la producător sau din magazinele specializate din București.


vezi și…

Eurobarometru: Poluarea, principala problemă legată de mediu

 

Comentariile sunt închise