Dialog cu Ion Biriș, Antreprenor Loft, membru al board-ului de conducere HORA, realizat de Ioana Ștefanco, Food Biz
-
Cum v-ați adaptat activitatea la criza provocată de coronavirus?
– Orice ți-ar spune oricine despre industrie, informațiile sunt nerelevante: pentru că nu știm cum va evolua criza.
Dacă industria va fi închisă până pe data de 16 aprilie, discutăm de un scenariu, dacă restricția se prelungește pentru încă 30 de zile vom discuta de altceva.
Așa ca o estimare personală – mă bazez și pe informațiile pe care le avem din business-ul nostru de distribuție – Tribeca, BDG – dacă atunci când s-a declanșat această criză estimam că undeva între 70%-80% dintre restaurante vor redeschide, eu astăzi cred (și dacă se și prelungește Starea de Urgență) că 50% din restaurantele din piață nu vor mai putea să redeschidă. Deja sunt foarte multe companii și restaurante care au închis și și-au anunțat închiderea definitivă. Impactul va fi imens.
-
Câte unități au fost închise (reastaurante, în special) și câți salariați sunt în pericol să-și piardă sau au pierdut locul de muncă? Apelați la somajul tehnic?
– Noi operăm 12 restaurante, toate sunt închise. Suntem o companie mare, iar până în momentul de față nu am facut disponibilizări, toată lumea este în somaj tehnic.
Dacă Starea de Urgență ține 30 sau 60 de zile, vom avea posibilitatea să acoperim plata acestor salarii într-un cuantum de 75%. Dacă se prelungește mai mult de 60 de zile – din pacate nu vă pot da un răspuns.
Am dezvoltat o platformă, împreună cu platforma noastră online de la BDG, se numeste BEI CE VREI, iar de ieri am început livrările la domiciliu. Avem o singură bucătărie deschisă, cei care lucrează în aceasta bucătarie nu sunt în somaj tehnic, primesc salariul integral. Pe această platformă poți comanda din meniurile de la 3 restaurante și anume Loft, Villagio și Crama Domnească. Această platformă este mai mult o formă de a păstra contactul cu clienții și de a fi prezent în piață.
Nu este însă o modalitate de ați acoperi cheltuielile, vânzarile sunt destul de mici.
-
Cum credeți că ar trebui să sprijine statul firmele private mai ales cele afectate direct: hoteluri, restaurante, organizatorii de evenimente, a caror activitate a fost suspendată. Care ar fi masură cea mai importantă?
– Măsurile care au fost prezentate sunt măsuri benefice și suntem o industrie care este destul de bine ajutată, TEORETIC VORBIND.
Marea problemă apare cand începe aplicarea acestor măsuri unde deja ne lovim de o gramadă de neconcordanțe, de probleme birocratice. Faptul că beneficiem de suportul integral al somajului tehnic este un lucru extraordinar, dar încă nimeni nu are certitudinea că ne vom recupera acesti bani, pentru ca nimeni nu ne poate spune clar care este modalitatea prin care iti vei primi acei bani.
La fel s-a trâmbițat foarte mult acel fond de garantare; acest fond exista și înainte, el doar și-a mărit dimensiunea, dar pentru noi, pentru imm-uri, pentru restaurante era imposibil de accesat. Creditele trebuie să le accesam prin sistemul bancar, iar sistemul bancar a facut tot posibilul ca acel sistem de garantare de către stat să nu functioneze. Este o facilitate fantastică pe hartie daca ar putea fi accesată, dar din experiență stiu că este imposibil să o accesezi.
Dacă în continuare rămân lucrurile așa cum sunt, toate aceste masuri care pe hartie par extraordinare, se vor regăsi foarte puțin în viața de zi cu zi. Le mulțumim celor care au luat aceste măsuri, dar trebuie să ducă treabă până la capăt. Să simplifice foarte mult legile și să le facă accesibile în mod real pentru noi cei din industrie.
-
Când evaluați dumneavoastră că se va relua activitatea normală? Estimați o dată aproximativă.
– Am fost închiși pentru o lună, probabil se va prelungi pentru încă o lună.
Dacă lucrurile nu vor reveni la normal după aceste 60 de zile, eu nu cred că industria își va mai reveni anul acesta.
Rețeaua noastră de distribuție Tribeca avea bani de recuperat din piață de la un numar de 600 de restaurante. Din totalul de 600, 450 de restaurante sunt închise. Dacă din astea 450 de restaurante jumătate NU se mai deschid, pierderea pe care o va suferi compania noastră va fi uriașă. Nu știu dacă o vom putea digera și în aceeași situație sunt și ceilalți distribuitori din piață. Dacă Statul nu va gasi o modalitate să ne compenseze sau să suportăm împreună aceste pierderi, firmele noastre nu au cum să supraviețuiască. Nu vom mai vorbi de o revenire la ceea ce era înainte.
Companii foarte mari vor avea pierderi, dar vor putea să supraviețuiască, dar marea majoritate a distribuitorilor nu sunt companii mari. Micii producatori începuseră și la noi să apară, să producă, aveam chiar mici producatori de produse mai rafinate, aceaștia nu au cum să supraviețuiască 90 de zile. Toți vor fi în faliment.
Impactul va fi major și ne va da în spate cu mulți ani. Nu pot să fac o estimare. Ne vom întoarce la primitivism în restaurante. Toata lumea va cumpăra materie primă precongelată doar de la marii retaileri.
Nu știm cum va influența această criză obiceiurile de consum, atitudinea. E posibil să vedem o schimbare mare către partea de online, online-ul începuse nu foarte tare, și e probabil să se perfecționeze în această perioadă
Toți trebuie să fim atenți la tot ceea ce se întamplă în jur și să încercăm să ne adaptăm cât de repede se poate!
vezi și…
23 centre de distribuţie ale retailerilor, în România
Comentariile sunt închise