Producătorii nu au capital de lucru suficient în perioada de criză (Partea I)
Fostul secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, susține că producția internă nu poate să asigure decât 20-25% din necesar la produsele de bază. În topul alimentelor deficitare se află carnea de porc, ouăle, legumele și fructele. Producția internă devine tot mai importantă în contextul actual, când pandemia de coronavirus afectează toate sectoarele, inclusiv agricultura. Este momentul în care se poate vedea cu adevărat în ce măsură producătorii români pot să susțină consumul, mai ales că este foarte posibil să apară probleme vizavi de aprovizionarea cu mărfuri din import.
“Din pacate, fără să alarmez, probabil doar 20-25% din produsele de bază pot fi asigurate de către producătorii români. Viticultura, apicultura și producția de cereale sunt sectoare care funcționează bine. Avem un mare deficit, însă, la carne de porc, ouă, pește, dar și la legume de bază precum cartof, ceapă sau produse sezoniere – roșii, ardei, castraveți, ridichi si alte tipuri de legume de sezon. Să nu uităm de lipsa fructelor din toate categoriile, pentru că doar 30% din piața fructelor care se pot produce în România este asigurată de la intern”, a declarat pentru FoodBiz Adrian Rădulescu.
Carnea de porc este pe primul loc în topul importurilor în 2019, cu un volum de 288.417 tone, urmată de produsele de brutărie, patiserie şi biscuiţi, ciocolată și hrană pentru animale. România a înregistrat în 2019 un deficit de 1,225 miliarde de euro în comerţul cu produse agroalimentare, în creştere cu peste 8% faţă de 2018, potrivit MADR.
Cele mai mari probleme cu care se confruntă, in acest moment, producătorii (indiferent de sectorul de activitate în care activează) sunt lipsa capitalului de lucru, precum si dificultățile de aprovizionare cu ceea ce le trebuie pentru productie, deoarece totul vine din import. Ori dacă vrem să fim în continuare prezenți pe piață, trebuie neapărat să fie luate măsuri de susținere, să fie sprijinite invesitițiile în domenii de importanță strategică precum zootehnia, procesarea, depozitarea și cel mai important, piața, susține Rădulescu.
vezi și…
Lecții de viață cu Adrian Rădulescu (Partea I)
Comentariile sunt închise