Domeniile Segarcea: vinul care reînvie istoria, de la regalitate la renaștere

În lumea vinurilor, se spune că vinul fără poveste este amorf, lipsit de farmecul și substanța care îl fac memorabil. În acest context, Domeniile Segarcea se disting, oferind românilor o filă de poveste fără cusur, ce traversează epoci și rescrie istoria vinului în România.

De la proprietate a familiei regale, la perioada de decădere și apoi renașterea spectaculoasă, Domeniul Coroanei Segarcea își păstrează farmecul și rafinamentul, la fel ca vinurile sale de excepție.

Domeniul Coroanei Segarcea, ultimul supraviețuitor al domeniilor familiei regale, se întinde astăzi pe o suprafață impresionantă de 277 de hectare, așezate pe un amfiteatru deschis spre sud. Aici, soarele îmbrățișează cu blândețe vița de vie, contribuind la un ciclu de vegetație de excepție. Solul, compus dintr-un strat de cernoziom și unul de calcar, oferă condiții ideale pentru creșterea strugurilor cu caracterul distinct al vinurilor de la Segarcea.

Înființat în 1884, în timpul domniei Regelui Carol I, Domeniul a devenit una dintre cele 12 Domenii ale Coroanei. În ciuda perioadelor dificile, cum ar fi atacul filoxerei în anii 1900, Domeniul a găsit resurse și ingeniozitate pentru a se adapta și a supraviețui. Sub îndrumarea viticultorilor precum Florian Davidescu și Dobre Rădulescu, a fost creată o pepinieră care a contribuit la salvarea unui soi unic, Tămâioasa roză, o bijuterie a viticulturii de la Segarcea.

În perioada comunistă, domeniile au fost naționalizate și au intrat într-un con de umbră. Cu toate acestea, crama din Segarcea a continuat să producă vinuri distilate, menținând vie tradiția și istoria locului. După evenimentele din decembrie 1989, proprietățile au fost gradual restituite, iar în 2002, Domeniul Coroanei Segarcea a renăscut sub vechiul său nume.

O perioadă intensă de reconstrucție a urmat, iar între 2005 și 2008, viile au fost replantate masiv. Cu aportul consultanților și a echipei conduse de familia Anghel, Domeniul a renăscut sub forma unei podgorii moderne, respectând tradiția și valorile care îi alcătuiesc istoria.

Astăzi, Domeniile Segarcea au câștigat recunoaștere internațională pentru vinurile lor de excepție. Cu o vitrină plină de trofee, acestea au fost distinse la competiții prestigioase precum „Femmes et Vins du Monde” din Monaco și „Mondial du Rose”. Gamă diversă de soiuri autohtone și internaționale, precum Touriga Nacional, Marselan, Viognier, Cabernet Franc sau Tămâioasa Roză, continuă să scrie pagini memorabile în istoria vinurilor din România.

Domeniile Segarcea nu sunt doar un producător de vinuri, ci un povestitor iscusit al istoriei vinului românesc. De la zilele sale regale până la momentele de decădere și renaștere, acest loc emblematic reprezintă un simbol al perseverenței și pasiunii pentru arta vinului. Astfel, Domeniile Segarcea continuă să ofere românilor și lumii întregi un vin care nu este doar o băutură, ci o călătorie captivantă prin timp și tradiție.

Sursă: Daily Business

Editor: Alexandra Băncilă


Comentariile sunt închise