Boom în retailul din România

În urma analizei Colliers, se estimează că proiectele de retail vor continua să înregistreze in perioada următoare o expansiune și mai rapidă decât în anul 2023. Într-un peisaj economic în plin avânt, zece noi mall-uri și centre comerciale urmează să fie deschise în următorii doi ani, conform proiecțiilor.

Cu peste 60% din suprafața totală de retail modern concentrată în primele zece orașe cu peste 200.000 de locuitori, România se menține în continuare ca un hub major de consum și tranzacții comerciale. Un raport dezvăluie că 2023 a fost un an favorabil atât pentru retaileri, cât și pentru proprietarii de spații comerciale.

Cu toate acestea, în ciuda optimismului general, consultanții Colliers subliniază că consumatorii devin tot mai atenți, orientându-se către produse cu prețuri mai accesibile. Discounterii au continuat să aibă performanțe bune în 2023, iar această tendință este așteptată să continue și în viitor.

Piața de retail din România rămâne atractivă pentru investitori internaționali, iar randamentele oferite sunt un factor important în această atracție. În ceea ce privește ocuparea spațiilor comerciale, centrele comerciale și parcurile de retail bine poziționate mențin un nivel ridicat de închiriere, iar proiectele noi sunt bine primite de piață.

Anul 2023 s-a încheiat cu un record al livrărilor de noi proiecte de retail, adăugând aproximativ 220.000 de metri pătrați la suprafața totală de retail, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă față de anii precedenți. Prognozele Colliers indică o evoluție favorabilă pe termen mediu, anticipând o accelerare a vânzărilor de retail în 2024-2025 comparativ cu anul 2023.

Editat: Catalin Trifu

Sursa: Wall Street


Comentariile sunt închise