Pierderi în creștere pentru fermierii care au investit în cultura de rapiță

Fermerii din Oltenia se confruntă cu pierderi semnificative în cultura de rapiță, pe măsură ce tot mai mulți raportează suprafețe afectate de secetă.

Încă de la începutul primăverii, fermierii olteni au semnalat pierderi în cultura de rapiță, observând că plantele nu au răsărit așa cum se așteptau. Dacă la începutul lunii martie, sute de hectare erau afectate în proporție de 70-80%, acum fermierii afirmă că mii de hectare sunt complet afectate.

Mihaela Luminița Mareș, director adjunct al Direcției Agricole Județene (DAJ) Olt, a declarat că culturile de rapiță înființate în toamna anterioară pe o suprafață de 7.900 de hectare au fost complet afectate de secetă.

Fermierii ale căror culturi de rapiță au fost distruse vor înlocui aceste culturi cu floarea-soarelui sau porumb. Până în prezent, fermieri din 34 de localități din județul Olt au solicitat evaluarea a 7.900 hectare de rapiță afectată.

“Am primit solicitări pentru 7.900 de hectare de rapiță afectată de lipsa precipitațiilor, iar evaluările în teren s-au desfășurat pentru o suprafață de 6.133 de hectare din 34 de localități. Gradul de afectare este de 100%, iar culturile respective vor fi înlocuite fie pentru că au o răsărire neuniformă, fie pentru că sunt întârziate în dezvoltare”, a explicat Mihaela Luminița Mareș.

Localitățile afectate se află în jumătatea nordică a județului Olt, conform directorului adjunct al DAJ Olt.

Suprafața totală cultivată cu rapiță în județul Olt este de 17.000 de hectare, conform datelor furnizate.

Procedura de constatare a pagubelor începe prin depunerea solicitărilor de către fermieri la primăriile locale, urmată de întocmirea unui raport de către acestea. Reprezentanții DAJ și ai APIA se deplasează ulterior în teren pentru a evalua și constata gradul de afectare al culturilor.

Sursă – AgroIntel 

Editor: Florin Niță

 


 

Comentariile sunt închise